Ce înseamnă starea de alertă? Augustin Zegrean: "E vorba despre viață și moarte"

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a vorbit despre ce înseamnă starea de alertă, care va înlocui starea de urgență începând cu 15 mai. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi ca odată cu data de 15 mai, România trece de la starea de urgență la starea de alertă. În acest context, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat de înseamnă acest lucru. 

"Comitetul Național pentru Situații de Urgență va fi cel care va institui această stare de alertă și se instituie în baza unei Ordonanțe de Urgență din 2004. Legea spune că în astfel de situații de alertă pot fi limitate drepturile și libertățile fundamentale introduse de Constituție, dar cu respectarea dispozițiilor articolului 53 din Constituție, articol care spune că drepturile pot fi limitate numai dacă este necesar într-o societate democratică, numai dacă este impusă de o stare de urgență și măsura poate fi luată pe o anumită perioadă de timp, nu se specifică timpul, durata. Legea care stabilește măsura de restrângere a dreptului este cea care stabilește și durata ei și trebuie să fie aplicată proporțional cu situația care a determinat-o. Deci dacă se va ajunge la această situație de alertă, va trebui, prin lege, să se spună care drepturi vor fi limitate. Ordonanța spune că poate fi limitat dreptul la liberă circulație, la protecția socială a muncii și altele", a declarat Augustin Zegrean, în direct la B1 TV. 

"E vorba despre viață și moarte"

În contextul în care există animozități între legislativ și executiv, Augustin Zegrean a explicat și ce se întâmplă dacă se refuză legiferarea măsurilor înaintate de Guvern. 

"Nu cred că cineva își asumă o astfel de răspundere, pentru că până la urmă e vorba despre viață și moarte aici. Oamenii au stat acasă la recomandarea autorităților pentru că li s-a explicat că virusul ăsta este foarte morbid, s-a demonstat că așa este și oamenii au respectat. Ați văzut că președintele astăzi nu a vorbit de lege sau de altceva, ci că populația va fi nevoită să respecte recomandările insituțiilor", a completat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel