Care este diferența dintre chiftele și pârjoale. Te-ai fi gândit la asta? Rețetele

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Tu știi care este diferența dintre chiftele și pârjoale? Ai fi surprins. Iată și rețetele.

Diferenţa dintre chiftele şi pârjoale este dată de mărimea acestora. Chiftelele sunt mici - cele foarte mici se numesc chifteluțe. Pârjoalele (denumire dată în regiunea Moldovei) sunt mai mari și par niște turte lunguiețe. Ambele conțin carne tocată, ouă, pâine înmuiată în apă, alteori cartofi răzuiți, morcovi, verdețuri (mărar, pătrunjel) condimente etc.

Chifteaua este un preparat culinar sub formă de buletă din carne tocată, mai mult sau mai puțin aplatizată, prăjită în grăsime, scrie shtiu.ro.

Pentru pârjoalele moldovenești recomandarea gospodinelor este folosirea unui amestec de carne, respectiv carne de porc și carne de vită, în cantități aproximativ egale. Apoi se adaugă verdeața tocată (o legatură de marar și una de pătrunjel), doua ouă, un cartof, ceapă și condimente. Cartoful și ceapa se dau pe răzătoarea mică, pentru a ne asigura ca acestea nu vor rămâne neprăjite. Se amestecă ingredientele și apoi se ia câte o mână de compoziție și se strânge ușor în palme, dându-i o formă alungită și ușor turtită. Mărimea pârjoalelor impune prăjirea lor la foc mic aproximativ 10-15 minute pe fiecare parte.

Cum se fac pârjoalele

Ingrediente

- 500 g carne tocată de porc poate fi și amestec

- 1 cartof crud

- 1 ceapă

- 2-3 căței de usturoi

- 2 ouă

- aprox. 1/4 de franzelă nu foarte proaspătă

- 100-120 ml de lapte sau apă - pentru înmuiat franzela

- sare piper, cimbru uscat - după gust

- făină albă sau pesmet - pentru tăvălit pârjoalele

- ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Puneţi carnea tocată într-un bol încăpător. Peste ea puneţi ouăle bătute, cimbrul, sare, piper şi usturoiul trecut prin presă. Puneţi pâinea la înmuiat în lapte. Când e bine îmbibată, o stoarceţi bine, mărunţiţi şi o puneţi peste carnea tocată, scrie bucate-aromate.ro. Daţi cartoful şi ceapa pe răzătoarea cu găuri mici. Amestecaţi totul şi frământaţi compoziţia câteva minute până aveţi o pastă omogenă şi bine legată.

Lăsaţi compoziţia să se odihnească 10-15 minute. Cu palmele umede formaţi pârjoalele pe care apoi le tăvăliţi prin făină (sau pesmet). Aplatizaţi-le puţin. Prăjiţi pârjoalele pe ambele părţi în uleiul încins, până devin aurii. Scoateţi pârjoalele pe un platou acoperit cu un şervet de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. Se servesc calde sau reci.

Cum se fac chiftele țărănești

Ingrediente

- 1 kg carne
- 1 ceapă
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 legătură de mărar
- 1 legătură de pătrunjel
- 2 felii de pâine
- 2 ouă
- sare, piper
- 2-3 linguri de făină
- ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Trebuie să dai prin maşina de tocat toate ingredientele: carnea, ceapa, mărarul, pătrunjelul, pâinea şi usturoiul. Nu uita, însă, să le toci mărunt înainte să le dai prin maşină, potrivit codrosu.ro. Apoi, peste compoziţia obţinută se adaugă ouăle, sarea, piperul şi amesteci până când aceasta se omogenizează.

Umezeşte-ţi foarte puţin mâinile cu apă pentru a forma chifteluţele pe care le dai prin făină. În cele din urmă, acestea se scutură de excesul de făină şi se pun în tigaie la prăjit când uleiul este încins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel