Buna Vestire, 25 martie. Ce nu ai voie să faci. Este păcat!

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.ro
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.ro

Pe 25 martie, de Buna Vestire, există tot felul tradiții, obiceiuri, superstiții transmise în popor. Iată ce nu ar trebui să faci în această zi de sărbătoare.

Buna Vestire, 25 martie. Ce nu ai voie să faci

Nu trebuie să te cerți cu nimeni din familie pe 25 martie, altfel veți avea parte de neînțelegeri pe tot parcursul anului. Este o zi a păcii, așa că trebuie să te rogi atât pentru binele celor dragi, cât și pentru cel al dușmanilor. Nu se spală haine și vase de Buna Vestire. Oamenii merg la biserică și se roagă Fecioarei Maria. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului fac minuni în această zi.

Totodată, conform tradiției, nu e bine să ieși din casă înfometat. E bine să mănânci ceva înainte să mergi la biserică. În caz contrar, vei fi tot anul fără vlagă și nu vei avea parte de bucurii. Nu e bine să asculți cântatul cucului în aceleași haine pe care le-ai îmbrăcat în ziua precedentă. Trebuie purtate haine noi, de sărbătoare.

Nu-i neglija pe cei nevoiași! E bine să le oferi merinde în această zi. Tot astăzi e bine să fii alături de rudele în vârstă, indiferent dacă e vorba despre părinți, bunici, unchi sau mătuși.

Buna Vestire, 25 martie. Ce nu ai voie să faci

Tradițiile și obiceiurile care se țin de Buna Vestire diferă, de la o zonă la alta a țării. De pildă, în zona Bucovinei, se spune că nu este bine să pui ouă la cloşcă pentru că acestea ar putea ieşi cu două capete sau cu patru picioare. În Maramureș, oamenii locului obișnuiesc să strângă lucrurile nefolositoare și să le dea foc. Această tradiție poartă numele și de „Noaptea focurilor”, după cum o cunosc cei ai locului.

O vorbă mai veche ținută din străbuni în Moldova și nu numai, spune că primul cânt al cucului are loc odată cu Sărbătoarea Bunei Vestiri sau Ziua Cucului, denumită în termeni populari. Obiceiul este ca oamenii creştini să aştepte Ziua Cucului în haine curate și proaspete, cu bani în buzunare şi cu multă bucurie. Doar cu această atitudine de sărbătoare, creştinii vor avea parte de roade în tot restul anului.  În cazul în care cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că “te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine.

Este recomandat ca în ziua de Buna Vestire să nu dormi foarte mult fiindcă vei fi leneș tot anul.  Deși este dezlegare la pește, se spune că pescarii nu au voie să arunce momeală la pești în apă, întrucât aceștia vor muri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel