Buletin cât cardul bancar, cu CIP. Ministrul Teleman anunță cum vor funcționa și în cât timp vor fi schimbate complet buletinele

foto cu rol ilustrativ, sursa Pixabay
foto cu rol ilustrativ, sursa Pixabay

Noile buletine vor avea dimensiunea unui card bancar. Cum va funcționa CIP-ul din noile cărți de identitate. 

Ciprian Teleman, ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, a vorbit despre ”buletinul cu CIP”, care va avea dimensiunea unui card bancar, după cum a confirmat ministrul, la Digi24.

”Diferența e că e un mare pas înainte. Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital. Va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului” a anunțat ministrul, precizând că astfel scăpăm de copiile xerox și alte date solicitate de pe buletin. Termenul dat de ministru cu privire la momentul în care vom scăpa de copiile xerox este 2026. 

Cine are acces la datele stocate prin noile carduri de identitate, cu CIP-uri

”Va fi un nucleu de date, de bună calitate, pe care le pot folosi alte instituții, prin intermediul unor centre de date satelit în jurul acestui nucleu de date. Sunt datele statului, nu pot fi contestate. Instituțiile interconectate între ele și care pot transfera date se leagă și folosesc date și din acest nucleu central. Următorul cerc periferic e al unor platforme de date. Deci aici o să avem Justiție, Muncă, Sănătate, MAI-ul, Externele, de aici mai departe, alte instituții, cum ar fi un post de poliție, un spital, o administrație financiară pot interoga, în baza unor drepturi bine standardizate, date proprietare ale instituțiilor, dar și date din nucleul central” a explicat ministrul accesul la aceste informații de pe ”buletinul cu CIP”. 

Tranziția va fi la fel ca la vechile buletine, ”probabil va dura ani”, a anunțat Ciprian Teleman, la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel