Biblioteca Națională deschide "Cărţi cu răspundere limitată", o expoziție a lucrărilor scrise în închisoare

Biblioteca Naţională va dechide, joi, o expoziţie dedicată cărţilor scrise de deţinuţi în închisoare. Din cauză că nu toate cărţile scrise ajung şi în patrimoniul Bibliotecii, aşa cum cere legea, expoziţia va cuprinde doar 80 de titluri, însă lista este mult mai lungă.

Expoziţia „Cărţi cu răspundere limitată": lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015 poate fi văzută la Biblioteca Naţională a României în perioada 4 februarie – 31 martie 2016, în spaţiile Buzunarul UNU şi Buzunarul DOI (parter, aripa B-dul Mircea Vodă), luni, miercuri, vineri – între orele 08.00-18.00, marţi, joi – între orele 08.00-20.00.

Numărul autorilor din spatele gratiilor este destul de mare, iar parte din ei au mai multe titluri la activ, ceea ce le reduce mai mult din pedeapsă.

"Peste 180 de autori, peste 70 de edituri (din Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Deva, Galați, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Târgovişte, Târgu Jiu), peste 400 de cărţi.

Intrarea este liberă", anunţă Biblioteca Naţională.

Bibioteca Națională deține doar o treime dintre "lucrările științifice" scrise după gratii

Biblioteca Naţională are menirea de a colecta și a comunica tot ceea ce compune producție editorială românească, de la înregistrarea intențiilor de publicare (prin funcția de Centru Național ISSN-ISBN-CIP), până la completarea Depozitului Legal cu exemplarele aferente fiecărei apariții și la regăsirea titlurilor (a descrierilor bibliografice) în Bibliografia Națională. Din lista completă de lucrări științifice publicate în detenție în perioada 2010-2015, comunicată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, la finalul anului 2015, Biblioteca Naţională a României deţine în prezent aproximativ o treime. Doar 80 dintre aceste titluri sunt însă accesibile, restul (dintre cele publicate în special în 2014 şi 2015) fiind în curs de prelucrare. Din acest motiv, Biblioteca Naţională, prin intermediul Serviciului Depozit Legal, trimite către instituțiile editoare atenționări referitoare la respectarea Legii privind Depozitul Legal de documente nr. 111/1995, republicată (obligația de a depune numărul de exemplare prevăzut prin lege).

[citeste si]

Orice intenție de publicare (și cu atât mai mult orice materializare a acestei intenții) este, din punct de vedere documentar, importantă, Biblioteca Națională neavând menirea de a emite judecăți de valoare asupra conținutului ori asupra aspectului grafic al lucrărilor, ci aceea de a oferi o imagine exhaustivă asupra producției editate la nivel național. Este o instituție care trebuie să adune tot ceea ce se editează pe teritoriul unei țări, se arată în comunicatul Bibliotecii Naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel