Alimentul banal care crește riscul de cancer de colon dacă mănânci doar o felie pe zi

Fotografie creată de Polina Tankilevitch, de la Pexels
Fotografie creată de Polina Tankilevitch, de la Pexels

Ai grijă la ce mănânci pentru a fi sănătos!

Consumul de carne roșie sau procesată, chiar și într-o cantitate moderată pe zi, este legat de un risc crescut de cancer intestinal. Acest lucru este confirmat de ultimele studii pe această temă efectuate de specialiștii de la Laboratorul de epidemiologie a cancerului de la Universitatea din Oxford pe o jumătate de milion de participanți britanici cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani.

În cercetarea condusă de echipa Dr. Timothy J. Key, persoanele care au mâncat 76 de grame de carne roșie procesată pe zi (cantitatea dintr-un hamburger) au avut cu 20% mai multe șanse de a dezvolta cancer colorectal în comparație cu alte persoane care au redus cantitatea ingerată la o treime și care ar putea fi echivalentă cu cea a unei felii de șuncă.

Consumul de carne procesată, cum ar fi cârnați, șunca tip bacon, a dus la un risc crescut de cancer de colon. Șansa a crescut cu 20% pentru fiecare 25 de grame de carne procesată, ceea ce reprezintă practic o fâșie de slănină.

În acest sens, „o cantitate mică de carne procesată pare să aibă același efect cancerigen ca o cantitate mare de carne roșie”, a comentat profesorul Tim J. Key. Potrivit NHS din Marea Britanie, o felie de șuncă conține 23 de grame de carne procesată, în timp ce o friptură la grătar conține 163 de grame de carne roșie.

Scopul acestui studiu, finanțat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Regatul Unit, este de a recomanda persoanelor care mănâncă peste 90 de grame de carne roșie și procesată pe zi să o reducă la 70 de grame.

„Rezultatele noastre sugerează, în mod concludent că persoanele care mănâncă carne roșie și procesată de patru sau mai multe ori pe săptămână au un risc mai mare de a dezvolta cancer intestinal decât cei care mănâncă carne roșie și procesată de mai puțin de două ori pe săptămână”, a spus dr. Key.

Avertisment OMS


Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat în 2015 că există suficiente dovezi pentru a clasifica carnea procesată drept „cancerigenă pentru oameni” și o include în grupul de substanțe cele mai periculoase pentru sănătate alături de fumul de tutun, alcoolul, plutoniul și aerul poluat.

Experții au dezvăluit că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu 18% dacă este consumată pe o perioadă lungă de timp.

„Pentru un individ, riscul de a dezvolta cancer colorectal din consumul de carne procesată rămâne mic, dar acest risc crește odată cu cantitatea de carne consumată”, a spus dr. Kurt Straif, șeful Programului de monografii IARC.

„Având în vedere numărul mare de oameni care consumă carne procesată, impactul global asupra incidenței cancerului este de importanță pentru sănătatea publică”, a adăugat el, scrie 20min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel