1 martie 2021. Pe ce parte se poartă MĂRȚIȘORUL. Puțină lume știe acest lucru

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Deși acum mărțișoarele pot fi găsite și sub formă de brățări, broșe sau alte bijuterii, tradiția spune că vestitorul primăverii se prinde în piept, pe o parte anume.

Tradiția spune că mărțișorul se pune în piept, pe partea stângă. El poate lua diverse forme care ne amintesc de sosirea primăverii, precum coșarul (transmite bunăstare), trifoiul (poartă noroc) sau ghiocelul (întruchipează prospețimea, puritatea), scrie realitatea.net.

Odinioară, românii atârnau această podoabă la gât sau la mâna, cu o cordeluța roșie sau un șnur compus din două fire răsucite din mătase albă și roșie. Se mai folosea și un fir de arnici roșu și unul din bumbac alb. În prezent însă, mărțișorul se poartă fie la încheietura mâinii stângi ca o brățară, fie prins în piept, în partea stângă. Mărțișorul este prins în dreptul inimii ca simbol al îndeplinirii tuturor dorințelor odată cu începutul primăverii.

VEZI ȘI: 1 MARTIE 2021, MĂRȚIȘOR. Ce să faci pentru a avea noroc tot anul

Obiceiul mărțișorului este prezent și în zona Balcanilor, la aromâni și megleno-români, bulgari, macedoneni și albanezi. Dincolo de obiceiuri și simboluri legate de mărțișor, el rămâne în primul rând o dovadă a bucuriei oamenilor de a trăi, un semn prin care salutăm renașterea naturii. Deși de multe ori mărțișoare sunt oferite mai mult femeilor, acest simbol al primăverii poate fi oferit și bărbaților, lucru respectat în anumite zone ale țării.

VEZI ȘI: 1 Martie, mărțișor. Mesaje și felicitări de 1 martie. Cele mai frumoase mesaje pentru cei dragi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel