SPANIA: Referendum catalan, suspendat de Curtea Constinuțională

Referendumul asupra independenței Cataloniei a fost suspendat de Curtea Constituțională a Spaniei, stabilit pentru data 9 noiembrie de președintele regional Artur Mas.

Luni, Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat, fără surprize, referendumul asupra independenței Cataloniei convocat la 9 noiembrie de președintele regional Artur Mas, acceptând recursul prezentat de guvernul central care se opune acestui vot.

Înaintea acestei decizii, guvernul naționalist catalan s-a declarat determinat să organizeze cu orice preț această consultare pentru "a cere avizul catalanilor" și a dat undă verde pregătirii scrutinului. Admițând recursul guvernului, tribunalul constituțional spaniol, reunit de urgență, a suspendat automat referendumul, urmând să se pronunțe asupra fondului în maximum cinci luni.

Însă, luni dimineață, guvernul spaniol a depus la Curtea Constituțională un recurs împotriva proiectului lui Artur Mas, care a semnat sâmbătă decretul de convocare a referendumului.

În replică, Artur Mas a avertizat că procesul pus în mișcare "nu se termină cu o decizie a Curții Constituționale", chiar dacă un rezultat cu peste 50% voturi pozitive nu va conduce automat la secesiunea Cataloniei.

Citește și: Români medaliați cu argint și bronz la olimpiadă în Spania  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel