Cetățenii din Catalonia, chemați la vot pentru a-și alege Parlamentul

 Cetățenii din Catalonia sunt chemați la vot în ultima duminică a lunii noiembrie, pentru a-și alege Parlamentul. Acest scrutin ar putea duce la un referendum privind viitorul regiunii din nord-vestul țării. 

 Autor: Andreea Sevici

Liderul naționalist, Artur Mas, a fost adus la conducere pe 11 septembrie printr-o manifestație pe străzile Barcelonei. Acesta le-a promis cetățenilor că în patru ani va fi organizat un referendum privitor la viitorul lor.

Madridul i-a refuzat Cataloniei autonomia bugetară, fapt care a dus la convocarea alegerilor anticipate, la doi ani înaine de împlinirea termenului, în speranța că se va obține majoritatea absolută a voturilor, iar statul va avansa către unul de tip suveran.

"Nu suntem vasalii statului spaniol", a afirmat Artur Mas. Deși el evită cuvântul „independență”, apără un „stat suveran”, viabil din punct de vedere economic, chiar „al șaptelea din UE” privind veniturile pe cap de locuitor.

 Totuși, există temeri în rândul locuitorilor, în special al oamenilor de afaceri, din cauza faptului că există posibilitatea ca statul să aparțină și zonei euro, dar și Uniunii Europene, în timp ce regiunea aduce 20 de procente la PIB-ul Spaniei. După decizia Tribunalului Constituțional Spaniol din anul 2006, Catalonia și-a pierdut titlul de „națiune”, iar dorința de autonomie a cetățenilor a crescut.

 Un sondaj al cotidianului El Pais arată că independența ar fi votată doar de 46% dintre catalani, dacă această întrebare le-ar fi adresată.

 Joaquin Molins, profesor de științe politice la Universitatea din Barcelona, consideră că Artur Mas nu va merge până la capăt. "Ceea ce pare logic este că negocierile vor avea loc pe pactul fiscal, iar toate acestea sunt o strategie pentru a se poziționa fiecare ca cel mai puternic", declară acesta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel