Obama a anunțat planurile SUA în Irak. Ce acțiune exclude

Președintele american Barack Obama a declarat că va lua o decizie în zilele următoare cu privire la cum va răspunde SUA la situața din Irak, dar a exclus dislocarea de trupe terestre.

"Situația reprezintă un pericol pentru Irak și pentru cetățenii săi, și, dată fiind natura acestor teroriști, ar putea fi o eventuală amenințare și pentru interesele americane", a declarat Obama, joi, după ce militanții islamici suniți au ajuns la porțile capitalei Bagdad.

Președintele Barack Obama a atras atenția că nu va exista un răspuns imediat, explicând că va dura câteva zile până căând o strategie va fi pusă la punct pentru a se asigura că atacurile aeriene vor fi eficiente, scrie New York Times.

"Oamenii nu ar trebui să anticepeze că asta se va întâmpla peste noapte", a spus Obama. "Vrem să ne asigurăm că știm bine situația de acolo. Vrem să ne asigurăm că am adunat toate informațiile (intelligence, în engleză) necesare în caz că voi ordona acțiune" aceasta să fie precisă și directă.

Irakul, în haos. SUA nu exclude nicio variantă

"SUA nu se va implica pur și simplu într-o acțiune militară în absența unui plan politic al Irakului care să ne dea asigurări că sunt pregătiți să lucrăm împreună", a mai declarat Obama. 

Obama a precizat că se va "consulta cu Congresul" cu privire la posibile atacuri aeriene în Irak, dar nu a spus dacă va cere un vot al legislatorilor, așa cum a făcut atunci când a luat în considerare executarea unor astfel de atacuri în Siria.

În acest caz, aprobarea dată de Congres pentru invadarea din 2003 a Irakului nu a expirat, astfel că Obama ar avea o bază legală, spre deosebire de cazul Siria.

Guvernul irakian condus de un musulman șiit, premierul Maliki, a fost copleșit de ultimele ofensive ale jihadiștilor, care au decretat adoptarea legii Sharia în mai multe provincii din nord, inclusiv în al doilea cel mai mare oraș din Irak, Mosul. Aproximativ 500.000 de persoane au părăsit zona nordică din cauza luptelor sângeroase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel