Netanyahu, avertisment ferm către Obama: Greșeala asta ar schimba istoria

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat SUA cu privire la o eventuală colaborare a Washingtonului cu Teheranul în cazul crizei irakiene.

"Ceea ce astăzi vedeți în Orientul Mijlociu, în Irak și Siria, este o încleștarea între șiiții radicali, în cazul acesta conduși de Iran, și suniții radicali, conduși de Al Qaeda, ISIS și alții", a declarat Netanyahu pentru NBC.

"Acum, ambele tabere sunt inamici ai Statelor Unite. Iar când inamicii tăi se luptă între ei, nu-l întărești pe niciunul dintre ei. Îi slăbești pe ambii", a adăugat Netanyahu.

Agravarea crizei din Irak întărește perspectiva unei colaborări între SUA și Iran. Oficiali iranieni nu au exclus o astfel de variantă, întrucât Teheranul are tot interesul ca focarul de instabilitate din vecinătatea sa să nu se răspândească pe propriul teritoriu. Cu toate astea, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat SUA că exploatează violențele din Irak pentru a recâștiga controlul asupra acestei țări.

Israelul este cel mai aprig critic al Iranului, pe care îl acuză că lucrează la construirea bombei atomice. Acordul interimar semnat de SUA și Iran la finele anului trecut a fost resimțit puternic de Israel, principalul aliat al Washingtonului din Orientul Mijlociu.

"Ceea ce cred eu că discută comunitatea internațională în cazul Iranului este ridicarea celor mai multe dintre sancțiuni, dar ca Iranul să rămână cu majoritatea capabilităților sale și abilitatea construirii armelor nucleare", spune Netanyahu. "Asta ar schimba istoria. Ar fi o greșeală monumentală".

"Și cred că cel mai negru deznodământ ar fi ca una dintre aceste facțiuni - Iranul - să ajungă să aibă arme nucleare", a continuat premierul. "Orice altceva ar păli în comparație cu asta", a punctat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel