''Acordul CETA, discriminatoriu." Experiență folositoare pentru negocierile cu SUA

Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe a declarat că nu sunt normale abordări diferite pentru cetățenii europeni, așa cum este CETA în acest moment. Comănescu este de părere că experiența acordului cu Canada va fi una de care să se țină seamă pentru viitorul acord dintre SUA și Uniunea Europeană(TTIP).

Comănescu a amintit, într-un interviu acordat RFI, că România este, în interiorul Uniunii Europene, unul dintre cei mai puternici susţinători ai unui cadru transatlantic solid, întrucât acorduri precum cel cu SUA sau Canada deschid oportunităţi noi inclusiv pentru economia românească. Şeful diplomaţiei române a arătat, însă, că un acord între UE şi Canada nu trebuie să permită discriminări la adresa unei părţi a cetăţenilor Uniunii Europene, notează Agerpres. 

Nu putem gândi o formulă de acord între Uniunea Europeană, pe de o parte, deci şi România, şi Canada pe de altă parte, în care acest principiu al circulaţiei libere să beneficieze doar o parte din cetăţenii Uniunii Europene. Ar însemna să fie o discriminare, ar însemna că în cazul cetăţenilor români, respectiv bulgari, să acceptăm intrarea în vigoare a unui acord care discriminează. (...) Acesta este elementul esenţial pentru care am discutat şi discutăm în continuare cu partenerii noştri canadieni şi (...) eu cred că avem motive să fim optimişti că până la urmă se va găsi o formulă prin care acest element de maximă importanţă pentru România să îşi poată găsi reflectarea într-o manieră adecvată în ceea ce va constitui compromisul care să ne permită să semnăm şi apoi să ratificăm acordul cu Canada', a spus ministrul.

Nu este un blocaj

El a afirmat că nu este vorba de un blocaj în negocierea acordului, ci un efort de a găsi o soluţie astfel încât acesta să fie semnat. Mai mult, Lazăr Comănescu a susţinut că partenerii europeni ai României susţin punctul de vedere al Bucureştiului.

[citeste si]

Pe această temă şi cu mesajul acesta al importanţei ca toţi cetăţenii europeni să se bucure de acelaşi tratament într-un asemenea acord au făcut şi fac demersuri şi preşedintele Comisiei Europene şi comisarii europeni cu responsabilităţi în materie, inclusiv vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, cu care am discutat pe 7 octombrie la Bucureşti. Nu numai că au discutat şi domniile lor bilateral, dar am fost într-un schimb reciproc de opinii, de păreri, pentru a vedea cum putem acţiona astfel încât să se rezolve această problemă foarte importantă. Nu e normal ca între cetăţenii europeni să existe abordări diferite din partea unui partener terţ, chiar şi a unui partener foarte important', a declarat Comănescu.

Întrebat dacă poate fi acesta un model şi din perspectiva acordului cu SUA, ministrul afacerilor externe a răspuns: 'Va fi, cu siguranţă, o experienţă de care nu se va putea să nu se ţină seama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel