Iohannis intervine după ultimatumul dat de UE României

Klaus Iohannis a spus, înaintea plecării la summitul UE-Canada de la Bruxelles, că speră ca România să poată ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea revizuirii vizelor. Dacă se ajunge la o înțelegere rezonabilă, ne vom retrage rezervele legate de Acordul economic și comercial UE-Canada (CETA), a mai zis șeful statului.

Președintele a explicat ce înseamnă înțelegere rezonabilă.

"O înțelegere rezonabilă înseamnă o înțelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil și fără condiții inacceptabile pentru noi. Aceste chestiuni fiind încă în negociere diplomatică nu doresc să intru în detalii", a zis Klaus Iohannis.

"O înțelegere rezonabilă înseamnă pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada în 2017, nu în 2018. Pentru noi este important să fie 2017 şi nu 2018, 2019 sau altceva. Plus că pentru noi este important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil", a adăugat Klaus Iohannis.

România, Bulgaria și Belgia au refuzat, la reuniunea miniștrilor comerțului din UE, să își dea acordul pentru tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA).

Delegațiile bulgară și română, care condiționează acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetățenii lor în Canada, și-au menținut rezervele, a declarat ministrul slovac al Economiei care deține în prezent președinția Consiliului Comerțului. Uniunea Europeană le-a dat țărilor termen până la summitul de vineri să aprobe acordul.

[citeste si]

Preşedintele Klaus Iohannis va participa joi şi vineri la Consiliul European de la Bruxelles. El a arătat că unul dintre subiecte priveşte politica comercială, menţionând că se va discuta despre stadiul negocierilor privind Acordul transatlantic de comerţ şi investiţii, Acordul economic şi comercial dintre UE şi Canada şi revizuirea instrumentelor de apărare comercială ale Uniunii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel