România blochează acordul UE-Canada. Rebeliune fără precedent

Țara noastră este implicată într-un mega scandal la nivel internațional.

România, Bulgaria și Belgia au refuzat, la reuniunea miniștrilor comerțului din UE, să își dea acordul pentru tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA).

Delegațiile bulgară și română, care condiționează acceptarea tratatului de liberalizarea vizelor pentru cetățenii lor în Canada, și-au menținut rezervele, a declarat ministrul slovac al Economiei care deține în prezent președinția Consiliului Comerțului.

UE, termen pentru România și Bulgaria

Uniunea Europeană le-a dat țărilor termen să aprobe acordul. Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevăzută în 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, în prezența premierului canadian.

Situația este cel puțin ciudată. În loc ca Europa să oblige Canada să ne dea vize pentru că suntem membri UE și trebuie un tratament egal, UE ne obligă să acceptăm umilința canadienilor. 

Amintim că luna trecută, premierii Dacian Cioloș și Justin Trudeau au avut o întâlnire unde au vorbit despre liberalizarea vizelor pentru români care călătoresc în Canada. Oficialii au spus că există perspective convenabile pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor apropiat.

[citeste si]

De altfel, în mai, Bulgaria și România și-au exprimat reticența în a sprijini acordul CETA dacă Guvernul de la Ottawa nu le include în Visa Waiver.

Anunțul purtătorului de cuvânt al Guvernului

România consideră că un acord pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada nu depinde decât de o decizie politică iar, până nu se va ajunge la acest acord, România "nu îşi poate ridica rezervele" cu privire la acordul CETA, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"O soluţie pentru eliminarea vizelor pentru Canada e la îndemână în acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere, eforturi diplomatice considerabile şi reamintesc aici cele două întâlniri între cei doi prim-miniştri ai Canadei şi ai României una la Ottawa şi una la New York, unde s-au agreat anumiţi paşi pentru eliminarea vizelor. România consideră în acest moment că un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decât o decizie politică. La nivel tehnic sunt făcuţi toţi paşii necesari şi, până când nu va fi găsit acest acord, România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la Acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada", a spus Iolu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel