Casa d'Italia, inaugurare centru cultural. Andi Grosaru, interviu exclusiv

Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a inaugurat Centrul Cultural "Casa d’Italia". Andi Grosaru, secretar general al RO.AS.IT, a acordat un interviu pentru DC News în care a vorbit despre importanța evenimentului, dar și despre parteneriatului Președinției cu asociația.

DC News: Ce reprezintă Centrul Cultural Casa d'Italia?

Andi Grosaru: "Casa d'Italia" reprezintă încununarea unui proiect gândit de cel care a fost Președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., Mircea Grosaru. Un spațiu în care este conservată și promovată identitatea etnicilor italieni prin expunerea unor fotografii-document și a unor obiecte care au aparținut personalităților pe care le-a dat României, de-a lungul timpului, comunitatea pe care o reprezentăm. În același timp, "Casa d'Italia" se dorește a fi un loc de întâlnire pentru etnicii italieni, membri ai Asociației Italienilor din Romania - RO.AS.IT., unde aceștia pot savura un "espresso italiano", depăna amintiri și lega noi prietenii. Nu în ultimul rând, centrul cultural va găzdui activități specifice Asociației Italienilor din România, precum spectacole de cântece și dansuri tradiționale italiene, prezentări de carte, expoziții ș.a. la care vă așteptăm cu mare drag.

DC News: La evenimentul de inaugurare al Centrului Cultural Casa d'Italia ce discurs v-a impresionat cel mai mult?

Andi Grosaru: Mă folosesc de această întrebare pentru a le mulțumi celor care au onorat invitația noastră. La inaugurare au venit reprezentanți din partea Președintelui României, Guvernului, Parlamentului European, Parlamentului României, Ambasadei Italiei, Institutului Italian de Cultură. Am prețuit în egală măsură toate discursurile și am fost impresionat de faptul că cei care au luat cuvântul printre care și Domnul Academician Răzvan Teodorescu, cunoșteau bine istoria minorității italiene din România și erau la curent cu activitatea Asociației Italienilor din Romania și cu proiectele de viitor, semn că eforturile noastre de a face cât mai vizibilă minoritatea italiană au rezultatul dorit. Trebuie să menționez că am primit un mesaj de felicitare și din partea Partidului Democrat European, la care Asociația Italienilor din Romania - RO.AS.IT. a aderat cu ocazia Congresului de la sfârșitul anului trecut.

VEZI ȘI: Florian Coldea, șef interimar SRI, INTERVIU EXPLOZIV. Victor Ciutacu: Vă rog să mă scuzați

DC News: A fost și un spectacol de muzică italiană. A fost vreun moment anume care v-a emoționant?

Andi Grosaru: Au fost multe momente emoționante. Simt fiori de fiecare dată când ascult tenori precum Antonio Furnari sau Sorin Ursan, care au în repertoriile lor superlative ale muzicii italiene. Un moment deosebit a fost și cel în care profesorul Antonio Rizzo ne-a purtat în lumea poeziei italiene. Vă recomand, însă, să țineți minte un nume: Insieme. Este numele unei formații formată din trei elevi ai Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava - Ștefan Lupu, Eduard Hanuseac și Alexandru Devesievici - care deja a reprezentat asociația noastră la mai multe spectacole și care a ridicat, de fiecare dată, publicul în picioare. Reprezentația celor trei m-a emoționat și sâmbătă, dovedind că minoritatea italiană nu duce lipsă de tinere talente.

DC News: Vă rog să îmi vorbiți despre relația Președinției și Asociația Italienilor din România. Se va schimba într-un fel anume această relație odată cu venirea la conducere a lui Klaus Iohannis? 

Andi Grosaru: Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a avut întotdeauna o relație bună cu Președinția României cât și cea a Italiei, dar și cu celelalte instituții ale statului. Așa cum este binecunoscut, România reprezintă un adevărat model de conviețuire al minorităților naționale. Faptul că la inaugurarea "Casa d'Italia" mesajul Domnului Președinte Klaus Iohannis s-a făcut auzit prin vocea Consilierului Domniei Sale pe probleme de cultură Sergiu Nistor, nu face decât să confirme atenția de care ne bucurăm. Confirmrea parteneriatului onorific și moral între Președinție și Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT a fost încă o dată subliniat prin vocea Domnului Nistor și desigur, apartenența Președintelui Klaus Iohannis la una dintre minoritățile naționale nu poate reprezenta decât un argument în plus pentru consolidarea relației de bună colaborare.

DC News: Spuneți-ne un lucru făcut de Asociația Italienilor din România despre care nu s-a (prea) vorbit și merită menționat.

Andi Grosaru: În general, în mass-media se vorbește prea puțin despre activitatea organizațiilor minorităților naționale. Înțelegem această situație și de aceea am încercat să ne adaptăm și am creat propriile mijloace de comunicare: revista "Siamo di nuovo insieme", ziarul "Piazza Romana", site-ul oficial www.roasit.ro și blogul Romulus și Remus. Toate activitățile noastre sunt transparente și foarte bine reflectate. Cine este interesat de ce facem primește răspuns la orice întrebare accesând aceste surse de informație. Sintetizând, o iau în ordine cronologică și menționez afilierea la Partidul Democrat European, demersurile făcute cu succes pentru reintroducerea învățământului în limba maternă italiană, demersurile făcute pentru finanțarea lăcașelor de cult frecventate de etnicii italieni indiferent de confesiune, editarea cărții-album "Italienii din România. O istorie în imagini" sau itinerarea expoziției "De la emigrare la integrare", al cărei vernisaj a avut loc în 2010, la Muzeul Național de Istorie a României din București, și care a fost expusă, de atunci, la Roma, Suceava, Oradea, Galați, Râmnicu Vâlcea sau Tulcea și a culminat cu un frumos și de răsunet vernisaj în luna septembrie 2013 la Palatul Națiunilor din Geneva.

Centrul Cultural "Casa d'Italia"

Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a inaugurat Centrul Cultural "Casa d'Italia". Evenimentul a avut loc pe data de 31 ianuarie 2015, în prezența unor importante oficialități reprezentând Președinția României, Guvernul României, Parlamentul, Parlamentul European, Ambasada și Consulatul Italiei, Institutul Italian de Cultură și societatea civilă.

"Între instituția președinției și Asociația Italienilor din România există un parteneriat moral. Vă transmit mesajul de prietenie și de sprijin din partea domnului președinte Iohannis, care, după cum bine știți, la rândul său provine din rândul unei minorități naționale", a spus consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Evenimentul a avut oaspeți de seamă și din domeniul culturii, care au vorbit despre influența italiană în arhitectură, teatru sau muzică: acad. Răzvan Theodorescu, Sorana Georgescu Gorjan, Jean Cazaban și dr. Ilinca Dumitrescu.

Chiar în ziua inaugurării, "Casa d'Italia" a găzduit primul spectacol de muzică italiană. Au interpretat tenorii Antonio Furnari și Sorin Ursan, precum și formația "Insieme", de la Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava, compusă din Ștefan Lupu, Eduard Hanuseac și Alexandru Devesievici. Din program nu putea lipsi poezia italiană, profesorul Antonio Rizzo recitând două poeme reprezentative pentru literatura din peninsulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel