Băsescu: Lukoil, practică "putiniană" de șantaj. Guvernul să preia Petrotel

Președintele Traian Băsescu acuză compania rusă Lukoil că practică "șantajul" atunci când amenință că închide rafinăria Petrotel-Ploiești dacă procurorii nu ridică sechestrul impus pe bunurile companiei și pe conturi. Abordarea Lukoil este una de tip "putinian", mai spune șeful statului, care recomandă companiei să părăsească statul român dacă nu respectă legea. 

Președintele Băsescu spune că abordarea Lukoil este "inadmisibilă". "Dacă mâine stabileşte să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti pentru că asta depăşeşte limitele unei companii", a declarat șeful statului.

Traian Băsescu a spus că Executivul condus de Victor Ponta trebuie să fie pregătit să plătească prețul cu care a vândut rafinăria de la Ploiești la momentul privatizării și să fie pregătit din punct de vedere tehnic să o preia în operare.  "La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie", a adăugat şeful statului.

Șef Lukoil: Am ajuns la o înțelegere cu procurorii. Vineri decidem dacă închidem Petrotel

"Pentru ca asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea, trebuie să ne amintim prețul de privatizare, îl replătim și diferenta cat a costat retehnologizarea și restul stabilim cât a fost evaziunea fiscală", a arătat președintele.

Băsescu: Dacă nu respectă legea, Lukoil să dispară de tot de piața românească. Să plece la Moscova

"Dacă, bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian - așa ceva face Putin în țară, nu într-o țară a UE - comportamentul nostru trebuie să fie pe înțelesul rușilor și va trebui să ne comportam la fel.

"Lukoil nu poate spune 'închid că vreau eu, am probleme cu justitia și închid', Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piața românească, dacă asta e abordarea, și are un mare lanț de distribuție, concesiuni în Marea Neagră. Trebuie sa se hotărască: respectă legile României sau dacă vrea legile de la Moscova se duce acolo", a spus șeful statului.

Informația că Lukoil ar contribui la buget cu 700 de milioane de euro pe an este o "minciună", a arătat președintele.

"Lukoil, de cinci ani, merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că la terminarea anchetei s-ar putea ca cele 230 de milioane (prejudiciu) să fie doar o deschidere", a mai spus Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel