Dispare obiceiul de a consuma vin? Ce afectează vânzarea popularei băuturi

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Consumul global de vin a atins un minim istoric în 2023, ajungând la cel mai scăzut nivel din 1996 încoace, potrivit Organizației Internaționale a Viței de Vie și Vinului (OIV). Scăderea este cauzată de o combinație de factori, printre care inflația, creșterea prețurilor, tensiunile geopolitice și vremea nefavorabilă, potrivit Reuters.

Inflația și puterea de cumpărare redusă

Creșterea prețurilor provocată de inflație a dus la o reducere a puterii de cumpărare a consumatorilor, afectând cererea pentru vin. Tensiunile geopolitice, în special războiul din Ucraina, precum și crizele energetice ulterioare, au contribuit la creșterea costurilor de producție și distribuție a vinului, care s-au transferat în prețuri mai mari pentru consumatori.

Scăderea semnificativă în China

China, o piață importantă pentru vin în ultimii ani, a cunoscut o scădere semnificativă a consumului. Restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19 și presiunea prețurilor au dus la o reducere cu peste 60% a consumului de vin în China în ultimii cinci ani.

Comerțul internațional și producția

Comerțul internațional cu vin a scăzut, de asemenea, atât ca volum, cât și ca valoare. Schimburile cantitative s-au redus cu 6,3%, în timp ce valoarea a scăzut cu 4,7%. Totuși, prețul mediu al vinului a crescut la un nivel record, compensând parțial scăderea volumului.

Producția globală de vin a scăzut și ea, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani. Vremea nefavorabilă, inclusiv înghețuri timpurii, ploi abundente și secetă, au afectat semnificativ producția în multe regiuni viticole. Italia, de exemplu, a înregistrat cea mai mică recoltă din 1950, pierzând titlul de lider mondial în producția de vin în favoarea Franței.

Perspective pentru 2024

Se estimează o ușoară creștere a producției de vin în 2024 în emisfera sudică, în Australia și Argentina. Cu toate acestea, producția globală este așteptată să rămână sub media din ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel