Alexis Tzipras, premierul României

Nu, nu s-a strecurat nicio greșeală în titlu. O să încerc să explic de ce. 

Ieri după-amiază, premierul Tzipras s-a exprimat fără echivoc: "Vom încerca să ne salvăm țara, dar nu ne vom lăsa șantajați". După ce a înghițit 320 miliarde de euro din Europa, Tzipras declară război Europei, fiindcă vrea alți bani. Pentru greci e bătălia de la Termopile cu perșii, din anul 480 î.Hr. Tzipras este Leonidas, iar Xerxes este, probabil, d-na Merkel. Și atunci spartanii au fost învinși pe moment, dar, pe termen mediu și lung, grecii au salvat Europa de invazia perșilor. Astăzi, la fel ca în urmă cu 2.500 de ani, Tzipras știe că va fi înfrânt, dar toată Europa îi va admira și respecta.

Niciun moment premierul grec nu vorbește despre corupția generalizată, despre furtul enorm cu voie de la stat, care au topit numai în ultimii cinci ani 320 de miliarde. Tzipras vrea pentru Grecia ștergerea datoriei și alți bani împrumut. Poporul său nu admite schimbarea modului de viață. Grecii au inventat democrația și metatifizica și, ca urmare, au dreptul să fie plătiți de teutoni, fiindcă meritele lor sunt reale. Latinul general de Gaulle spunea despre Grecia că ea trebuie primită în Europa "nu pentru economie, ci pentru filosofie".

La o oră de zbor de Atena, în București, invitat fiind la recepția ocazionată de Ziua Națională a Canadei, aud lumea discutând două subiecte: situația din Grecia și operația lui Ponta la Istanbul. Șochează căldura cu care se vorbește despre Grecia și îngrijorarea cu care se vorbește despre corupția din... România.

Canada este un stat căruia România îi datorează enorm pentru sprijinul primit încă din 1997, la summit-ul NATO de la Madrid, de când a început să sprijine aderarea României la NATO. La recepție sunt însă mulți români, care cerşesc simpatie abordând mereu și mereu același subiect: corupția din România. Și ziariștii prezenți preiau obsedant aceeași temă. Nu știu cât vor evita investirorii străini Grecia și pentru câtă vreme, dar cu siguranță, dacă aș avea bani de investit, nu i-aș băga într-o țară unde fiecare cetățean cu funcție sau fără vorbește doar despre corupție.

Alexis Tzipras face rău ceea ce face din punctul de vedere al standardului occidental. Dacă ar fi existat presa acum 2.500 de ani, probabil că și Leonidas ar fi fost condamnat pentru bătălia pierdută de la Termopile. În timp însă, doar ridicându-te în picioare cu adevărat, îți poți impune punctul de vedere fie și pentru o clipă, în lumea în care trăim. Nu fugind cu săptămânile la Înalta Poartă, nu conducând țara prin Facebook și Twitter reușești să faci un loc națiunii tale în Europa.

În România, lupta anticorupție a destructurat partidele și a lichidat majoritatea oamenilor de afaceri români importanți. Oricine va avea un discurs precum Tzipras, în România, va alinia pe toată lumea în spatele său. Grecia a înghițit sute de miliarde de la Uniunea Europeană doar în ultimii cinci ani. România nu a reușit să încaseze nici măcar fondurile structurale. În total, în perioada 2007-2015, România a beneficiat de 30 de miliarde de euro. Singura poveste de de succes sunt cele zece miliarde plăți directe pentru agricultură, care au fost absorbiți în procent de peste 95% grație programelor informatice puse la punct de companiile Irinei Socol și ale lui Sebastian Ghiță. Recompensați cum se cuvine: amândoi au probleme cu legea... Din restul de 20 de miliarde, nu se vor absorbi la finalul acestui an nici măcar 8. Cea mai săracă țară a continentului, cu excepția Bulgariei, România va restitui Europei 12 miliarde de euro, bani pe care n-a putut să-i cheltuiască. Poate că grecii ni-l pot împrumuta pe Tzipras pentru a se bate la Bruxelles ca măcar o parte din acești bani să rămână României. Poate că Tzipras ar putea să schimbe și imaginea României, eventual operându-se în țară. Poate că Tzipras s-ar putea bate, așa cum o face pentru Grecia, și pentru România, într-un mod în care politicienii români, aplecați de șale, nu îndrăznesc nici măcar să viseze c-ar putea s-o facă. De aici și titul acestui text.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel