Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plăţi

Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plăţi, în contextul în care nu a putut plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, scadentă la 30 iunie. Liderii Eurogrup se vor reuni din nou, miercuri dimineaţă, pentru a analiza situaţia de criză.

Miniştrii Finanţelor ai ţărilor din zona euro, reuniţi în teleconferinţă marţi seară, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară.

"Termenul-limită pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârşitul săptămânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astăzi", a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.

Preşedintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a anunţat marţi seară că Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua. Dijsselbloem a semnalat că un eventual nou plan de asistenţă va avea condiţii mai dure pentru Guvernul elen.

"Ar fi absurd să acceptăm solicitările Guvernului Greciei dat fiind că ei nu le aceeptă pe ale noastre", a spus Jeroen Dijsselbloem.

Citește și: Șeful Eurogrupului, răspuns categoric pentru Grecia: „Prea târziu!"

"Miercuri la ora 11.30 (12.30, ora României) va avea loc o nouă teleconferinţă pentru a discuta despre evoluţia situaţiei Greciei", a transmis Dijsselbloem prin Twittter.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atenţia că instituţiile financiare internaţionale - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Citește și: De ce e Grecia în picioare și România în genunchi?

Actuala situaţie de incapacitate de plăţi tehnică nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de dolari. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia va fiind o economie insolventă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel