Vicepremierul Vasile Dâncu, anunțuri importante pentru români

Vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Dezvoltării și Administrației, a anunțat care au fost temele discuțiilor din ședința de guvern informală desfășurată sâmbătă la Palatul Victoria.  

Potrivit vicepremierului Vasile Dâncu, discuțiile de astăzi au vizat modernizarea statului și reforma administrației publice, dar și constituirea unui grup interministerial care ar urma să lucreze în următoarele luni la câteva dintre proiectele esențiale ale guvernului. 

"A fost un brainstorming pe care l-am făcut împreună cu colegii noștri miniștri cu mai multe scopuri. În primul rând, ideea de bază a fost constituirea încă din acest moment a unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea admistraţiei, un grup care să lucreze în continuare, în lunile care vin, la câteva dintre proiectele noastre esenţiale care vizează reforma statului. Am lucrat în această zi asupra temelor celor mai importante şi asupra uniformizării concepţiei şi a limbajului. Am vorbit cu colegii noştri despre câteva teme importante, pe care fiecare minister le consideră a fi importante în anul care vine, cele legate în primul rând de o nouă viziune despre stat, despre misiunea statului şi, în principal, am concentrat pe câteva paliere discuţia noastră. În primul rând, ne-am pus o întrebare legată de modul în care ne vom structura munca noastră în această discuție despe reforma statului şi adminstraţiei locale şi centrale. Am definit șase piloni ai modernizării", a spus Dâncu.

"În primul rând redefinirea rolului statului. Trebuie să găsim o concepţie unitară în a vedea ce face statul, pornind de la administraţia centrală şi administraţia locală. În acest moment noi am observat că există mai multe discursuri despre stat. Ideea ce mai nouă este aceea că dacă vorbim despre administraţia centrală ca și nucleu al statului, atunci trebuie să definim foarte clar care sunt funcţiile administraţiei centrale a Guvernului și a administrației din jurul guvernului. Am definit ca opțiune strategică functia de strategie, de politici, de reglementare și de supervizare", a mai spus vicepremierul.

Acesta a adăugat că, în principiu, administrarea treburilor publice trebuie să fie trimisă cât mai aproape de cetățean și că viziunea privind viitorul societății, viziunea privind proiectul de societate îi revine administrației centrale, îi revine Guvernului, care trebuie să fie un integrator a punctelor de vedere care vin din societate, din zona academică, din zona sindicatelor, prin dialog social și dialog civic.

[citeste si]

"Statul, în viziunea noastră, va fi un planificator și, în același timp, un stimulator al dezvoltării sociale și economice. Am discutat mai mult pe tema reformei administraţiei, urmând ca într-o şedinţă viitoare să vorbim despre cealaltă dimensiune a statului, respectiv calitatea serviciilor pe care le oferă privind planificare teritorială, dezvoltare teritorială. Am vorbit şi despre simplificarea relaţiei dintre stat și cetățean, despre creșterea calității și accesului la servicii publice şi administraţie, despre eficientizarea costurilor, despre raportul între politică şi administrație, între stat și societate. A fost un foarte bun schimb de idei, în care necesitatea de final a fost aceea a găsi un cadru în care să lucrăm împreună", a continuat Dâncu.

Vicepremierul a anunţat că va fi construită şi o echipă care va lucra la dialogul organizat, un fel de grup de consultare. Construim acum o platformă cu noul Minister pentru Dialog Social, care vizează transparenţa şi dezbaterea publică.

Totodată, Vasile Dâncu a mai precizat că există o strategie pentru consolidarea administrației publice deja adoptat pentru 2014-2020. S-a constituit un comitet național pentru coordonarea implementării strategiei  ei, care are în componență câteva ministere, cancelaria prim-ministrului și cabinetul prim-ministrului.
"Este un document asumat. Vom propune partenerilor noștri, Comisia Europeană, adaptarea acestui document", deoarece are multe elemente moderne, care țin de o modernizare a administrației, dar este un document foarte lung și are foarte puține competențe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel