Vasile Dîncu anunță un nou Cod după întâlnirea cu FMI

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a avut o întâlnire cu delegaţia FMI condusă de Reza Baqir. 

Dialogul s-a axat pe proiectele aflate în implementare la nivelul MDRAP, proiecte cu potenţial impact pozitiv asupra eficientizării utilizării fondurilor publice.

Un nou Cod Administrativ

Vasile Dîncu a arătat că proiectele din pachetul reformei administrative au efect nu doar asupra calităţii serviciului public, ci şi asupra reducerii costurilor de funcţionare a administraţiei. Astfel, viitorul Cod Administrativ, aflat în lucru la MDRAP, ar putea avea impact financiar important: "Codul Administrativ la care lucrăm va reglementa folosirea proprietăţii private şi publice a statului şi a administraţiei publice locale. Aşa cum avem un Cod Civil şi unul Fiscal, este necesar şi unul destinat administraţiei publice, care să pună laolaltă toată legislaţia aplicabilă în domeniu. Codul va îngloba peste 18 acte normative şi le va corela, pentru că vorbim despre o legislaţie care a suferit multe modificări, în timp, şi nu întotdeauna au fost corelate între ele. Facem acum, de exemplu, un inventar al clădirilor neutilizate în administraţie; în acastă stare, nefolosite, ele reprezintă o cheltuială pentru stat, când ar putea fi o sursă suplimentară de venit".  

Descentralizarea, pe agenda lui Dîncu

Alte exemple de proiecte aflate în diferite etape şi care pot contribui la eficientizarea banilor publici sunt descentralizarea – prin aducerea nivelului de decizie mai aproape de beneficiarul final, simplificarea procedurilor administrative – prin reducerea numărului de documente, formulare şi procese utilizate în interacţiunea dintre cetăţeni şi instituţiile publice şi regândirea sistemului de personal din administraţie – prin proiectarea unui mecanism care să ducă la o corespondenţă între nivelul de salarizare şi nivelul de performanţă al angajatului public. 

Proiectele ineficient social, pe făraș

În privinţa programelor de finanţare a investiţiilor, ministrul dezvoltării a precizat că preocuparea pentru proiecte cu rezultate reale s-a concretizat, la nivelul MDRAP, în stabilirea unor criterii clare pentru Obiectivele care primesc finanţare prin Programul naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), de exemplu: "Vom renunţa la finanţarea proiectelor care nu sunt eficiente din punct de vedere social. În cazul unei investiţii publice, nu putem vorbi neapărat despre eficienţă economică, dar trebuie să aibă un randament, un plus, pe partea socială. De aceea, atunci când promovăm un obiectiv la finanţare, ne uităm care parte şi cât din populaţia va beneficia de proiect, dacă există şi o contribuţie locală şi alte aspecte care ne ajută la o selecţie mai bine fundamentată". 

Viceprim-ministrul a prezentat şi situaţia programelor cofinanţate din fonduri europene. În acest domeniul faptul că există o contribuţie proprie a beneficiarului este, de asemenea, un criteriu semnificativ de creştere a eficienţei banilor publici: "Experienţa ne-a arătat că, acolo unde există şi o contribuţie financiară privată, rata de succes a programului este mai mare. Ar putea fi vorba despre faptul că investitorul are o grijă în plus, e mai responsabil, atunci când ştie că sunt în joc şi o parte din resursele lui financiare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1