Un grup de cetățeni afgani, evacuați din Afganistan, a ajuns în România la bordul unei nave

Un grup de afgani, evacuați din Afganistan, a ajuns în România la bordul unei nave / Foto: Pixabay
Un grup de afgani, evacuați din Afganistan, a ajuns în România la bordul unei nave / Foto: Pixabay

Un grup de cetățeni afgani, evacuați din Afganistan, a ajuns în România la bordul unei nave.

Un grup de cetăţeni afgani, evacuaţi din Afganistan, a ajuns în România joi seară, din Islamabad, la bordul unei aeronave TAROM, transmite Agerpres. Este vorba de o parte din persoanele evacuate în urma demersurilor Celulei de criză interinstituţionale convocate pe 13 august şi coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aeronava a aterizat la Baza 90 Transport Aerian. Refugiaţii afgani sunt întâmpinaţi de ministrul Aurescu, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.

Informații cheie despre noii conducători din Afganistan

Talibanii au anunțat formarea unui guvern interimar al Afganistanului, declarând țara „Emiratul Islamic”. Grupul militant a anunțat un guvern interimar, declarând țara „Emiratul Islamic”. Șeful executivului va fi mulahul Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii principali ai mișcării talibane, în vreme ce mulahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, va fi vicepremier, informează BBC.

În funcția de ministru de interne a fost numit Sarajuddin Haqqani, cunoscut serviciilor de informații americane drept emisarul taliban al grupării jihadiste Al Qaeda și este pe lista celor mai căutate persoane de FBI. Deci, iată ce se știe despre cei care conduc talibanii astăzi.

Hibatullah Akhundzada 

Hibatullah Akhundzada a devenit comandantul suprem al talibanilor în mai 2016 și este acum lider al așa-numitului emirat islamic al Afganistanului.

În anii 1980, a participat la rezistența islamistă împotriva campaniei militare sovietice din Afganistan, dar reputația sa este mai mult a unui lider religios decât a unui comandant militar. Akhundzada a lucrat ca șef al Curților Sharia în anii '90.

După ce au preluat puterea pentru prima dată în anii 1990, talibanii au introdus și au susținut pedepse conform interpretării lor stricte a legii islamice: au executat public criminali și adulteri și au amputat membrele hoților. Sub conducerea solitarului mullah Mohammed Omar (despre care se crede că a murit în 2013), talibanii au interzis, de asemenea, televiziunea, muzica, filmele, machiajul și au interzis fetelor  care aveau peste 10 ani să frecventeze școala.

Se crede că Akhundzada are peste 60 de ani și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Afganistan. Cu toate acestea, potrivit experților, el menține legături strânse cu așa-numita „Quetta Shura”. Liderii talibani afgani au spus că  acesta se află în orașul pakistanez Quetta. În calitate de comandant suprem al grupului, Akhundzada se ocupă de afacerile politice, militare și religioase. Informații despre ceilalți membri ai guvernului din Afganistan, găsești AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel