Membrii Guvernului taliban - LISTĂ. Informații cheie despre noii conducători din Afganistan

Talibanii au anunțat formarea noului guvern în Afganistan. Vezi în articol cine noi miniștri.

Talibanii au anunțat formarea unui guvern interimar al Afganistanului, declarând țara „Emiratul Islamic”. Grupul militant a anunțat un guvern interimar, declarând țara „Emiratul Islamic”. Șeful executivului va fi mulahul Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii principali ai mișcării talibane, în vreme ce mulahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, va fi vicepremier, informează BBC.

În funcția de ministru de interne a fost numit Sarajuddin Haqqani, cunoscut serviciilor de informații americane drept emisarul taliban al grupării jihadiste Al Qaeda și este pe lista celor mai căutate persoane de FBI. Deci, iată ce se știe despre cei care conduc talibanii astăzi.

Hibatullah Akhundzada 

Hibatullah Akhundzada a devenit comandantul suprem al talibanilor în mai 2016 și este acum lider al așa-numitului emirat islamic al Afganistanului.

În anii 1980, a participat la rezistența islamistă împotriva campaniei militare sovietice din Afganistan, dar reputația sa este mai mult a unui lider religios decât a unui comandant militar. Akhundzada a lucrat ca șef al Curților Sharia în anii '90.

După ce au preluat puterea pentru prima dată în anii 1990, talibanii au introdus și au susținut pedepse conform interpretării lor stricte a legii islamice: au executat public criminali și adulteri și au amputat membrele hoților. Sub conducerea solitarului mullah Mohammed Omar (despre care se crede că a murit în 2013), talibanii au interzis, de asemenea, televiziunea, muzica, filmele, machiajul și au interzis fetelor  care aveau peste 10 ani să frecventeze școala.

Se crede că Akhundzada are peste 60 de ani și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Afganistan. Cu toate acestea, potrivit experților, el menține legături strânse cu așa-numita „Quetta Shura”. Liderii talibani afgani au spus că  acesta se află în orașul pakistanez Quetta. În calitate de comandant suprem al grupului, Akhundzada se ocupă de afacerile politice, militare și religioase.

Primul ministru Mullah Mohammad Hassan Akhund

Mullah Mohammad Hassan Akhund este unul dintre cei patru bărbați care au fondat grupul talibanilor în Afganistan în 1994. Este de multă vreme șeful puternicului consiliu de conducere al talibanilor sau Rehbari Shura.

A fost ministru de externe și vicepremier în timpul guvernării talibanilor în Afganistan în 1996-2001. El este sub sancțiuni ONU pentru rolul său în guvern în acea perioadă.

Ministrul de interne Sirajuddin Haqqani

Sirajuddin Haqqani este o altă figură de top a grupului, care se află pe lista celor mai căutați FBI. După moartea tatălui său, Jalaluddin Haqqani, el a devenit noul lider al rețelei Haqqani, care a fost creditată cu  fiind una dintre cele mai violente atacuri care au avut loc în Afganistan împotriva forțelor afgane și a aliaților lor occidentali în ultimii ani.

Rețeaua Haqqani este în prezent unul dintre cele mai puternice și temute grupuri militante din regiune. Unii spun că este chiar mai influent decât grupul Statului Islamic din Afganistan.

Grupul, desemnat de SUA ca organizație teroristă, supraveghează activele financiare și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei Pakistan-Afganistan.

Se crede că Haqqani are în jur de 45 de ani. Într-un articol de opinie publicat în New York Times anul trecut, înainte de semnarea acordului de la Doha, Haqqani a scris: „De mai bine de patru decenii, vieți afgane prețioase s-au pierdut în fiecare zi. Toată lumea a pierdut pe cineva pe care-l iubea. Toți s-au săturat de război. Sunt convins că uciderea și mutilarea trebuie să înceteze. "

Viceprim-ministrul Abdul Ghani Baradar

Mullah Abdul Ghani Baradar este cofondator al mișcării talibanilor. El a devenit un punct central al insurgenței după ce militanții au fost doborâți de invazia condusă de SUA în 2001. Dar a fost capturat într-o operațiune comună SUA-Pakistan în orașul Karachi din sudul Pakistanului, în februarie 2010.

A rămas în închisoare timp de opt ani, până a fost eliberat ca parte a unui plan de facilitare a procesului de pace. El este șeful biroului lor politic din Qatar din ianuarie 2019. În 2020, Baradar a devenit primul lider taliban care a comunicat direct cu un președinte american după o conversație telefonică cu Donald Trump. Înainte de aceasta, Baradar a semnat acordul de la Doha privind retragerea trupelor americane în numele talibanilor.

Ministrul apărării Mohammad Yaqoob

Mohammad Yaqoob este fiul fondatorului talibanilor, Mullah Mohammed Omar. Se crede că are puțin mai mult de 30 de ani și este în prezent liderul operațiunilor militare ale grupului.

După moartea fostului lider taliban Akhtar Mansour în 2016, unii militanți au dorit să-l numească pe Yaqoob drept noul comandant suprem al grupului, dar alții au considerat că era tânăr și lipsit de experiență.

Pe măsură ce talibanii avansau prin țară, Yaqoob i-a îndemnat pe luptătorii talibani să nu facă rău membrilor armatei sau guvernului afgan și să rămână în afara caselor abandonate ale oficialilor guvernamentali și de securitate care au fugit, potrivit agenției de știri Associated Press.

Lista completă a miniștrilor din noul guvern taliban al Afganistanului, o puteți vedea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel