TVA de 5 % pentru achiziţionarea unei singure locuinţe, cu o valoare de 450-700 milioane lei (proiect)

TVA de 5 % pentru achiziţionarea unei singure locuinţe, cu o valoare de 450-700 milioane lei (proiect) / foto ilustrativ pixabay
TVA de 5 % pentru achiziţionarea unei singure locuinţe, cu o valoare de 450-700 milioane lei (proiect) / foto ilustrativ pixabay

O cotă redusă de TVA de 5% va fi posibilă doar pentru achiziţionarea unei singure locuinţe, a cărei valoare este cuprinsă între 450 milioane de lei şi 750 milioane de lei, fără TVA, conform unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor. 

'Întrucât aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinţe, conform legislaţiei europene şi naţionale în domeniu, trebuie să se circumscrie caracterului social, se impune reglementarea posibilităţii achiziţionării cu cota redusă de TVA de 5%, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 euro.'

Instituirea unei pârghii de control. Ce se introduce în Registru

'Totodată, este necesară instituirea unei pârghii de control, prin introducerea unui Registru în care se înscriu toate tranzacţiile cu locuinţe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifică îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţionarea cu cota redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA', se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.

Cota redusă de TVA de 5% pentru energia termică va fi limitată doar la sezonul rece

De asemenea, acesta mai prevede că măsura privind cota redusă de TVA de 5% pentru energia termică va fi limitată doar la sezonul rece, respectiv 1 noiembrie-31 martie.

'Pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor la energia termică, se propune intrarea în vigoare mai devreme a măsurii, respectiv de la 1 ianuarie 2022 şi extinderea sferei de aplicare prin includerea, pe lângă populaţie, şi a altor categorii de consumatori cu un grad de suportabilitate redus.

VEZI ȘI Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate (proiect)

În acelaşi timp, având în vedere impactul bugetar al introducerii cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică, este necesară limitarea aplicării, doar la sezonul rece, respectiv pentru perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor', se precizează în Nota de fundamentare.

Cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică destinată populaţiei, cu aplicabilitate de la 13 ianuarie 2022, a fost introdusă prin Legea nr. 196/2021 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, conform Agerpres.

VEZI ȘI Pragul pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor va scădea la 500.000 de euro (proiect)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel