Tudorel Toader a cerut verificarea DNA. ”A venit vremea CLARIFICĂRILOR. Sunt tragedii în justiție”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, luni dimineață, că DNA nu a fost verificată de 10 ani. El este de părere că a venit vremea să fie făcute clarificări importante privind activitatea DNA. 

”A venit vremea clarificărilor la DNA”, a spus luni dimineață Tudorel Toader. 

Ministrul Justiției a adăugat: ”În raportul acela referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA-ului să se desfășoare în limite constituționale. Susținem, cu toată convingerea, continuarea luptei împotriva corupției, dar vă rog să reținem că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai DNA, nu înseamnă numai aplicare de pedepse și condamnări, deci înseamnă, în primul rând, prevenirea săvârșirii faptelor de corupție, urmând ca norma penală să fie ultima soluție. Susținem și- prin pachetul de legi veți vedea- că propunem măsuri de consolidare a luptei împotriva corupției.

CSM verifică înregistrările din DNA

Cu privire la recentele dezvăluiri din cadrul DNA-ului, dvs știți că am sesizat Inspecția Judiciară a CSM-ului cu privire la acele înregistrări care au apărut în spațiul public. Eu, personal, ca ministru al Justiției nu pot spune dacă sunt sau nu adevărate, pentru că nu sunt eu expert tehnic și nici organ de anchetă de verificare, dar CSM are în curs procedura de verificare a respectivelor înregistrări.

DNA și PÎCCJ, neverificate de 10 ani, din 2007

Dvs. mai știți și nu știu dacă v-am spus în mod explicit, dar cu siguranță v-am spus printre rânduri, că am sesizat Inspecția Judiciară a CSM-ului pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de-o parte, la PÎCCJ pe de altă parte. De ce anume? Pentru că la cele două autorități nu au fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007, adică de 10 ani. Ori, zece ani de zile o instituție să nu fie verificată, să nu fie evaluătă, nu știu dacă este în regulă motiv pentru care am sesizat IJ, verificările sunt în curs de desfășurare, aștept cu interes bilanțul, rezultatul, concluziile, evaluările. 

Tragedii în justiție

Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă, sper să se constate că sesizările, cauzele deduse spre urmărire penală au fost puse pe rol, soluționate cu celeritate, să răspundem acelei cerințe de soluționare a cauzelor într-un termen rezonabil și-n același timp mai sper să se respecte cronologia soluționării în funcție de cronologia înregistrării. Noi avem nevoie de justiție dreaptă. Susținem prevenirea și combaterea faptelor de corupție, dar, ca ministru al Justiției, sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, ci și partea negativă, să văd și faptul că, din păcate, mulți români sunt arestați, urmăriți penal, sunt anchetați, trimiși în judecată, eventual și condamnați, ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce este o adevărată tragedie pentru cel în cauză și mai mult decât o pată neagră pentru justiția din România. 

Când avem rezultatele, vom propune măsurile legale, proporționale cu ceea ce se va constata”. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel