Treceri la nivel cu calea ferată. REPARAŢII în toată ţara

Ministerul Transporturilor are în plan îmbunătăţirea siguranţei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată.

Proiectul pentru amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată are o valoare estimată la peste 35,32 milioane de lei. Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Notei de Fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor necesare aferente proiectului 'Măsuri de îmbunătăţire a siguranţei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată', publicat luni pe site-ul MT, implementarea acestor măsuri implică pentru administratorul drumului - CNAIR - existenţa unor lucrări care vor conduce la creşterea gradului de siguranţă rutieră şi îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie, respectiv stâlpi de iluminat, separatori de trafic, simboluri preformate şi benzi rezonatoare.

Astfel, măsura amenajării trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată va contribui la creşterea gradului de siguranţă rutieră prin:

* scăderea numărului victimelor decedate sau rănite grav din accidentele produse la trecerile la nivel ale drumurilor naţionale cu calea ferată;
* iluminarea sectoarelor de drumuri naţionale la trecerile la nivel cu calea ferată;
* îmbunătăţirea semnalizării rutiere verticale şi orizontale a trecerilor la nivel cu calea ferată a drumurilor naţionale, prin refacerea marcajelor rutiere şi completarea semnalizării verticale;
* diminuarea posibilităţilor de nerespectare a regulilor de circulaţie impuse de conducătorii indisciplinaţi, prin implementarea unei măsuri tehnice ce va interzice conducătorilor auto să efectueze manevra neregulamentară de depăşire.

Preţul unei vieţi pierdute

În instrumentul de motivare care însoţeşte proiectul de HG se face referire la raportul Road Safety Country Overview - România, existent pe site-ul oficial al Uniunii Europene, unde preţul unei vieţi pierdute într-un accident rutier este evaluat la 1.048.000 euro, preţul unei persoane rănite grav într-un accident rutier este evaluat la 136.200 euro, iar preţul unei persoane rănite uşor într-un accident rutier este evaluat la 10.400 euro.

'În urma analizei efectuate pe baza accidentelor rutiere înregistrate în perioada 2011 - 2016 pe reţeaua de drumuri naţionale, pe sectoarele cu treceri la nivel cu calea ferată au fost înregistrate următoarele cifre îngrijorătoare: nr. accidente rutiere: 211; nr. vehicule implicate: 365; nr. persoane decedate: 26; nr. persoane rănite grav: 90; nr. persoane rănite uşor: 283. Efectuând o corelare între numărul accidentelor rutiere şi al persoanelor decedate sau rănite cu valoarea economică (pierderea societăţii) a acestora rezultă o pierdere totală de 42.449.200 euro la nivelul României datorată accidentelor rutiere produse în ultimii 5 ani pe drumurile naţionale la intersecţiile la nivel cu calea ferată. Prin adoptarea soluţiilor tehnice ce fac obiectul acestui proiect, se doreşte reducerea accidentelor rutiere produse pe drumurile naţionale la intersecţia la nivel cu calea ferată şi creşterea gradului de siguranţă rutieră pe aceste sectoare, se menţionează în documentul citat.

[citeste si]

Valoarea estimată a proiectului este de 35.320.352,20 lei, cu TVA, valoare obţinută în urma derulării procesului de consultare a pieţei, conform Legii 98/2016, în baza ofertelor primite de CNAIR de la operatori economici din domeniul siguranţei rutiere. Finanţarea proiectului se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, capitolul 84.01 'Transporturi', titlul 58 'Proiecte din Fonduri Externe Nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (POIM)'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel