Super-imunitate pentru miniștri în noul Cod Administrativ

Conform noului Cod Administrativ inițiat de Ministerul Dezvoltării, procurorii nu vor mai putea ancheta oportunitatea emiterii unor acte normative. Proiectul noului Cod administrativ prevede o super-imunitate pentru membrii Guvernului.

Paul Stănescu, Ministrul Dezvoltării, a depus un proiect de lege incendiar, care încearcă să rezolve problemele miniștrilor cu procurorii. "Aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative aparține exclusiv membrilor Guvernului și nu pot face obiectul controlului altor autorități", prevede proiectul Codului Administrativ elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Prevederea este introdusă în condițiile în care, de-a lungul timpului, procurorii au încercat să ancheteze mai mulți demnitari pentru emiterea unor ordonanțe de urgență sau hotărâri de guvern.

Însă, proiectul Codului Administrativ limitează și mai mult marja de acțiune a procurorilor prin pasarea răspunderii către subordonații miniștrilor. Este pus la punct un mecanism complex de protejare a premierului și a miniștrilor. Astfel, proiectul prevede că primul-ministru emite decizii care "sunt acte administrative" (la fel cum sunt hotărârile de guvern).
Miniștrii emit ordine și instrucțiuni, care sunt semnate de aceștia sau de personale delegate de ei. Toate actele administrative emise de fără a fi fundamentate, semnate, contrasemnate ori avizate din punct de vedere tehnic sau al legalității "produc efecte juridice depline". În trecut, mai multe acte normative s-au blocat în lipsa avizelor unor ministere.

Astfel, pe lângă imunitatea acordată de Curtea Constituţională în privinţa ordonanţelor de urgenţă, miniştrii nu vor putea fi anchetaţi de procurori nici pentru adoptarea hotărârilor de guvern.

Surse politice susţin că proiectul de Cod administrativ a intrat pe ultima sută de metri înainte de avizare, iar în acest moment se aşteaptă ultimele avize în vederea adoptării sale ca proiect de lege în Guvern, relatează Antena 3.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel