STUDIU: Gemeni crescuţi separat. Factorii genetici, culturali şi de mediu influenţează inteligența și dezvoltarea umană

Fotografie cu rol ilustrativ creată de Cottonbro, de la Pexels
Fotografie cu rol ilustrativ creată de Cottonbro, de la Pexels

Un nou studiu asupra gemenilor monozigoţi crescuţi separat în Coreea de Sud şi în Statele Unite oferă o perspectivă unică asupra modului în care factorii genetici, culturali şi de mediu influenţează dezvoltarea umană.

Un nou studiu asupra gemenilor monozigoți crescuți separat în Coreea de Sud și Statele Unite oferă o perspectivă unică asupra modului în care factorii genetici, culturali și de mediu influențează dezvoltarea umană. Noua cercetare a fost publicată în revista științifică Personality and Individual Differences.

”Am studiat gemenii identici crescuți separat timp de mulți ani. Reprezintă un experiment simplu, dar elegant pentru a dezlega influențele genetice și de mediu asupra trăsăturilor umane. Acest caz a fost unic prin faptul că gemenii au fost crescuți în diferite țări”, a spus cercetătoarea Nancy L. Segal , profesor și director al Centrului de Studii Gemene de la Universitatea de Stat din California din Fullerton.

Gemenii s-au născut în 1974 la Seul, Coreea de Sud

Unul dintre gemeni s-a pierdut la vârsta de doi ani, după ce a vizitat o piață cu bunica ei. Ulterior, a fost dusă la un spital care se afla la aproximativ 100 de mile distanță de reședința familiei sale și a fost diagnosticată cu rujeolă.

În ciuda încercării familiei ei de a o găsi, ea a fost plasată în sistemul de plasament și a ajuns să fie adoptată de un cuplu cu reședința în Statele Unite.

Mai târziu, ea a descoperit că are o soră geamănă după ce a trimis o probă de ADN în 2018, ca parte a programului Coreei de Sud de reunire a membrilor familiei.

În noul studiu, gemenii au finalizat evaluări ale mediului familial, inteligența generală, capacitatea de raționament nonverbal, trăsăturile de personalitate, individualismul-colectivism, stima de sine, sănătatea mintală, satisfacția profesională și istoricul de viață medical. Ei au completat, de asemenea, interviuri structurate despre istoria lor generală de viață.

Nu numai că gemenii au experimentat culturi diferite în creștere, ci și au fost crescuți în medii familiale foarte diferite. Geamănul care a rămas în Coreea de Sud a fost crescut într-o atmosferă de familie mai susținătoare și mai închegată. Geamănul care a fost adoptat de cuplul american, în schimb, a raportat un mediu mai strict, mai orientat religios, care a avut niveluri mai mari de conflict familial.

Cercetătorii au descoperit diferențe „surprinzătoare” în abilitățile cognitive

Geamănul crescut în Coreea de Sud a obținut scoruri considerabil mai mari la testele de inteligență legate de raționamentul perceptiv și viteza de procesare, cu o diferență generală de IQ de 16 puncte.

În conformitate cu mediul lor cultural, geamănul crescut în Statele Unite avea valori mai individualiste, în timp ce geamănul crescut în Coreea de Sud avea mai multe valori colectiviste.

Cu toate acestea, gemenii aveau o personalitate similară

Ambii au obținut un scor mare la măsurile de conștiinciozitate și scăzut la măsurile de nevroticism. Au avut, de asemenea, un nivel similar de satisfacție cu munca lor, deși ocupațiile lor erau destul de diferite - un administrator guvernamental și un bucătar. Gemenii au avut, de asemenea, profiluri de sănătate mintală similare și au avut scoruri identice la măsura stimei de sine.

„Genele au un efect mai răspândit asupra dezvoltării decât am fi presupus vreodată – totuși, efectele asupra mediului sunt importante. Acești gemeni au arătat diferențe culturale în unele privințe”, a spus Segal pentru PsyPost.

„Trebuie să identificăm mai multe astfel de cazuri dacă există”, a adăugat ea. „Și încă nu înțelegem toate mecanismele implicate de la gene la nivel molecular până la comportamentele pe care le observăm în fiecare zi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel