Stare de ALERTĂ. Suciu (PSD), către Tătaru: Pe ce vă bazaţi când aţi luat aceste decizii?

Daniel Suciu
Daniel Suciu

Deputatul PSD Daniel Suciu a declarat luni că nu a văzut până acum niciun criteriu, nicio regulă, niciun indicator epidemiologic din partea Ministerului Sănătăţii care să fundamenteze decizia privind starea de alertă.

'Până astăzi nu am văzut niciun criteriu, nicio regulă, niciun indicator epidemiologic care să fundamenteze decizia privind starea de alertă. Practic, înlocuiţi nişte restricţii cu alte restricţii şi vă întreb, domnule ministru, pe ce vă bazaţi când aţi luat aceste decizii? Jurământul de medic spune la un moment dat că sănătatea pacienţilor va fi o obligaţie sacră şi pun şi eu întrebarea: cum respectaţi jurământul de medic dacă luaţi decizii după ureche care îi afectează pe toţi românii?' a spus Suciu.

'Cum puteţi să vă schimbaţi deciziile de la o zi la alta când tocmai siguranţa şi sănătatea românilor este în joc?' 

'Cum puteţi să vă schimbaţi deciziile de la o zi la alta când tocmai siguranţa şi sănătatea românilor este în joc? Toate statele responsabile au început relaxarea după îmbunătăţirea mai multor indicatori epidemiologici. Au decis într-adevăr relaxarea după ce factorul de contagiune a devenit subunitar, aşa cum este cazul Germaniei. Vreau doar să vă citez câteva dintre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care ne spune ce avem de făcut şi când putem să decidem relaxarea. Trebuie să existe date clare care să arate că transmiterea COVID-19 este sub control. Din păcate, Guvernul nu are astfel de date, o spune domnul Rafila, care a arătat că datele privind testele sunt raportate haotic', a afirmat Suciu, în plenul Camerei Deputaţilor, la 'Ora Guvernului'.

Suciu, referire la ce a zis Arafat

El a adăugat că în România riscul transmiterii virusului nu este 'la un nivel minim' şi că Raed Arafat, şeful DSU, a spus că data de 15 mai nu este sigură pentru relaxarea măsurilor, că încă sunt multe riscuri.

'Domnule ministru, nu suntem pe o curbă descendentă, nu aţi luat toate măsurile necesare ca această pandemie să fie oprită. Nu ştiţi, domnule ministru, nici în ziua de astăzi câţi români au fost testaţi, ne spuneţi doar câte teste s-au făcut. (...)

OMS recomandă relaxarea măsurilor când riscul de a importa coronavirus din afara ţării este controlat. Cum este controlat când noi, prin acorduri guvernamentale mai mult sau mai puţin transparente, am permis exportul a mii de români în zone roşii şi aceştia se vor întoarce în ţară infectaţi. (...) În realitate, avem o singură certitudine - că nu ştim nimic, nu ştim nici dacă este mai bine, nici dacă este mai rău, ştim cu adevărat că din data de 15 mai se propune o relaxare a măsurilor, dar nu suntem pregătiţi.' a menționat Suciu.

Astăzi probabil ne veţi trimite la Parlament acel document cu starea de alertă, doar că în acel document sunt extrem de multe lucruri care vor trebui să fie corectate. Românii din data de 15 mai vor putea circula liber pentru că aţi întârziat până şi cu acest document', a menţionat Suciu, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI Tătaru: NU avem nevoie de declarație după 15 mai!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel