EXCLUSIV  Specialist SANADOR: Singura legătură între soare, telefon mobil și cancer

Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/conexiune-apropiere-diminea-a-matinal-3852306/
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/conexiune-apropiere-diminea-a-matinal-3852306/

Există vreo legătură între soare, telefon și cancer?

Singura legătură ar fi că... sunt doar mituri. Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, într-un interviu DC Medical și DC News, a răspuns la următoarea întrebare „pot soarele și telefonul mobil să crească riscul de cancer la sân?”

„Soarele face rău sânului în felul următor: prin căldură, mărește congestia și face ca displaziile să devină mai evidente. Climatul heliomarin determină niște modificări hormonale care au un impact vizibil timp de o lună, două, trei asupra sânului. Acest lucru i-a făcut pe oameni să spună: „cancerul de sân ar putea fi produs de raze de soare”. De fapt, cancerul de piele va fi mult mai repede produs de soare decât cancerul de sân.

Să nu blamăm soarele pentru sân!”, a zis Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.

Cât despre telefoanele mobile și creșterea riscului de cancer la sân, specialistul de la SANADOR a spus: „Cred că mai degrabă ar putea produce un cancer cerebral pentru că-l ținem în apropierea capului. Pe de altă parte, doamnele nu au buzunar la piept în care să țină telefonul, așa că în geantă... riscurile sunt mult mai mici”. 

VEZI ȘI: Atenție la sutien! Cum trebuie să fie pentru a nu produce tulburări în sân. Dr. Ștefan Voiculescu (Sanador): E foarte important de știut

Poate sutienul să provoace cancer de sân? 

Aflăm răspunsul de la Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.

„Nu există niciun fel de dovadă că sutienul provoacă un cancer de sân, dar poate determina niște tulburări mamare. Când examinez o pacientă, primul lucru pe care obișnuiesc să-l fac este să mă uit unde calcă cusăturile sau sârmele. Un lucru important de știut este că acestea trebuie să fie exact în șanțul care delimitează sânul de torace. Frecvent, acestea sunt ori pe torace, ori pe sân. În astfel de situații pot produce tulburări circulatorii care, eventual, să accentueze simptomatologia displaziilor mamare. Dar nu avem nicio dovadă că ar putea declanșa cancerul de sân”, a zis Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, la DC News și DC Medical.

Displazia mamară sau mastopatia fibrochistică reprezintă fibroza asociata formării de chisturi în țesutul mamar.

Cancerul la sân este cel mai comun tip de cancer dezvoltat în rândul femeilor din lumea întreagă, cu aproximativ 1.7 milioane de cazuri anual, reprezentând un total de 25% din totalul cancerelor la femei. Bărbații pot dezvolta la rândul lor cancer la sân, însă cazurile sunt de 100 de ori mai rare.

Sânul este o grupare de țesuturi diferite, de la țesut adipos până la țesut foarte dens. În aceste țesuturi există o rețea de lobi, formate din lobuli, formațiuni în formă de tuburi care conțin glandele ce produc laptele mamar. Aceste ducturi au rol în conectarea glandelor și transportul laptelui de la lobi la mameloane. Mamelonul este localizat în mijlocului areolei, această fiind o zona închisă la culoare ce îl înconjoară. În sân pot fi întâlnite vase sangvine și limfatice care "drenează" fluidele, conectându-se la nodulii limfatici, mici organe în formă de boabă de fasole, care dețin un rol în protejarea față de infecții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel