Schimbări IMPORTANTE pentru românii care merg la muncă în Germania. Violeta Alexandru a făcut anunţul

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, în vizită în Germania. Foto: Ministerul Muncii
Violeta Alexandru, ministrul Muncii, în vizită în Germania. Foto: Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că românii care merg la muncă în Germania vor avea parte de schimbări importante din 2021. 

După ce ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a anunţat că nu mai vine în România, Violeta Alexandru a avut totuşi o discuţie cu acesta prin teleconferinţă. Astfel, s-a ajuns la un acord în privinţa protejării muncitorilor români. 

"Am discutat în această dimineață prin sistem videoconferință cu Ministrul German al Muncii, dl. Hubertus Heil, urmând să detaliem aceste aspecte cu ocazia vizitei în România pe care a reprogramat-o, din motive obiective. Mă bucură implicarea direct a Ministrului Heil pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru românii care muncesc în Germania, atât pentru cei care lucrează prin Contracte de Muncă pe durată nedeterminată cât și pentru cei care sunt angajați prin Contracte pe durată determinată (sezonieri). Rămân implicată pe acest subiect. Diferența dintre mine și cei care au condus înaintea mea acest minister, este că eu nu mă ocup de o problemă în scop de imagine ci nu renunț până nu obțin cele mai bune rezultate pentru români.

Imediat după discuțiile purtate cu ocazia deplasării mele în Germania în luna mai, Ministrul Heil s-a implicat în pregătirea (între timp și adoptarea) unor schimbări ambițioase în legislația germană a muncii, în primul rând, prin întărirea responsabilității angajatorilor față de angajați.", a scris Violeta Alexandru pe Facebook. 

Care sunt principalele modificări

"1. În industria cărnii se lucra prin intermediari, folosindu-se contracte de antrepriză. Se vor schimba lucrurile; de la 1 ianuarie - cetățenii străini inclusiv românii vor avea contract de muncă individual direct cu angajatorul, proprietarul firmei astfel acesta fiind direct responsabil de condițiile de muncă ale tuturor angajaților.

2. Mulți dintre românii care lucrează în străinătate îmi scriu despre faptul că nu le este respectat programul de muncă din contractele de muncă. În Germania se va introduce un control strict al programului de muncă. Evidența orelor de muncă se va ține electronic. S-a început în industria cărnii. Este bine și pentru angajator pentru că are o evidență strictă a prezenței la serviciu, dar mai ales pentru angajați pentru că vor putea evalua la finalul lunii sau la finalul contractului, după caz care este toată activitatea depusă și care sunt drepturile salariale cuvenite mai ales în situația în care efectuează ore suplimentare.

3. Va crește numărul de controale cu o atenție aparte cu privire la condițiile de cazare și la cele de muncă. Știu din România – în prea multe situații, legislația e bună, punerea ei în practică este marea provocare. Discutăm împreună despre stabilirea unor standarde minime în privința condițiilor de cazare, aspecte ce urmează a fi verificate de instituțiile de control.

4. Rămân la părerea că este responsabilitatea primordială a părților semnatare ale unui contract (angajat și angajator) să agreeze asupra condițiile contractuale. Aici adresez, din nou, un apel, către toți românii care pleacă în străinătate, să citească contractul înainte de plecarea spre locul de muncă, să se asigure că sunt clare condițiile de: plată salariu, acoperire a costurilor de cazare și masa, plată transport repatriere inclusiv, dacă doresc să specific acest lucru, pentru condițiile în care, din cauze neimputabile lor, doresc să rezilieze acel contract. Pentru a preîntâmpina orice problemă, am ridicat în discuție posibilitatea discutării unui contract cu standard minimale care să determine cele două părți să nu mai omită să clarifice, de la începutul colaborării, aceste aspecte importante, invocate des în ultima vreme.", a mai scris ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel