Sângele creat în laborator le-a fost administrat în premieră unor pacienți

Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

Sângele creat în laborator ar putea face parte din medicina viitorului. 

Sângele creat într-un laborator a fost administrat pacienților într-un prim studiu clinic mondial, spun cercetătorii britanici. Cantități mici - echivalente cu câteva picături - sunt testate pentru a vedea cum funcționează în interiorul corpului. Cea mai mare parte a transfuziilor de sânge administrate la nivel mondial se bazează întotdeauna pe oameni care donează regulat.

Dar scopul final este de a produce grupe de sânge vitale,  foarte rare, care sunt greu de obținut. Acestea sunt necesare pentru persoanele care depind de transfuzii de sânge regulate pentru afecțiuni precum anemia falciformă. Dacă sângele nu are o potrivire precisă, atunci organismul începe să-l respingă și tratamentul eșuează. Acest nivel de potrivire a țesuturilor depășește binecunoscutele grupe sanguine A, B, AB și O.

Profesorul Ashley Toye, de la Universitatea din Bristol, a spus că unele grupe sunt „foarte, foarte rare” și „s-ar putea să existe doar 10 astfel de persoane în țară” care să poată dona. În momentul de față, există doar trei unități din grupa sanguină „Bombay” – identificate pentru prima dată în India – în stoc în toată Marea Britanie, scrie BBC.

Deci, cum funcționează?

Proiectul de cercetare combină echipe din Bristol, Cambridge, Londra și de la unitatea NHS Blood and Transplant. Aceștia se concentrează asupra globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului. Noua tehnologie funcționează astfel

- Încep cu o donație normală de o unitate de sânge (aproximativ 470 ml)
- Elementele magnetice sunt folosite pentru a extrage celule stem flexibile care sunt capabile să devină globule roșii.
- Aceste celule stem sunt încurajate să crească în număr mare în laboratoare
- Apoi sunt ghidate să devină celule roșii din sânge
- Procesul durează aproximativ trei săptămâni și un grup inițial de aproximativ jumătate de milion de celule stem are ca rezultat 50 de miliarde de globule roșii.
- Acestea sunt filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de celule roșii din sânge care se află în stadiul potrivit de dezvoltare pentru transplant.

Mașini care să producă încontinuu sânge

„Vrem să facem cât mai mult sânge posibil în viitor, așa că viziunea mea este o cameră plină de mașini care produc continuu dintr-o donație normală de sânge”, a spus profesorul Toye.

Primele persoane care au luat parte la studiu, care își propune să testeze sângele, sunt 10 voluntari sănătoși. Ei vor primi două donații de 5-10 ml la cel puțin patru luni distanță, una de sânge normal și una de sânge crescut în laborator. Sângele a fost marcat cu o substanță radioactivă, folosită adesea în proceduri medicale, astfel încât oamenii de știință pot vedea cât durează în organism. Este de sperat ca sângele crescut în laborator să fie mai puternic decât cel produs în mod normal. 

Dr. Farrukh Shah, directorul medical de transfuzii al NHS Blood and Transplant, a declarat: „Această cercetare de vârf la nivel mondial pune bazele pentru producerea de globule roșii care pot fi utilizate în siguranță pentru a transfuza persoanele cu tulburări hematologice.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel