România poate scăpa de MCV. Iordache, declarație-cheie

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a dat o veste bună României. 

România prezintă toate condiţiile ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie încheiat, a declarat ministrul, joi, după întâlnireacu secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, potrivit Agerpres. 

”Am prezentat obiectivele de la care a plecat România în 2006 şi am arătat că România şi-a îndeplinit acele condiţionalităţi. Am arătat că România a făcut paşi importanţi şi a consolidat instituţii importante care garantează că în acest moment statul de drept este foarte important în România. Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituţii importante. Şi, din punctul nostru de vedere, atât timp cât toate aceste condiţionalităţi au fost îndeplinite (...)în condiţiile în care toate aceste obiective, pe care, iată, România le-a avut în faţă în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condiţiile pentru ca acest Mecanism, în acest an, să poată fi încheiat”, a declarat Florin Iordache. 

[citeste si]

El a adăugat că: ”Acest Mecanism, care a fost funcţional şi care a arătat, de la an la an, progresele pe care România le-a făcut, demonstrează că în acest moment România prezintă garanţii suficiente că toate autorităţile care vizează domeniul juridic din România funcţionează în condiţii foarte bune. Atât timp cât avem o legislaţie coerentă, atât timp cât avem nişte instituţii bune şi care funcţionează independent, opiniile pro sau contra le respect, dar nu pot să le comentez.(...) Noi trebuie să spunem ca stat că România îndeplineşte în acest moment toate condiţiile şi toate condiţionalităţile pentru a fi ridicat Mecanismul de Verificare şi Cooperare”. 

”Mi-a afirmat (secretarul general adjunct al CE - n.r.) că România a făcut paşi importanţi, că, fără îndoială, şi declaraţia preşedintelui Juncker că până în 2019 ar trebui ridicat MCV este un lucru asumat. Ceea ce am spus eu, nu trebuie să ajungem până-n 2019, e că atât raportul acesta preliminar, cât ceea ce se va întâmpla mai departe la Comisie să confirme faptul că în România sistemul de drept e consolidat, în România avem un stat de drept funcţional şi destul de multe garanţii ca să nu mai existe necesitatea funcţionării în continuare a acestui Mecanism de Cooperare şi Verificare”, a mai spus Iordache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel