Reforma pensiilor, ce s-a discutat la Bruxelles despre creșterea vârstei de pensionare. Marius Budăi confirmă: Parțial adevărat

foto gov.ro
foto gov.ro

În cel mult două zile, reforma pensiilor negociată la Bruxelles va fi pe masa coaliției de guvernare.

Marius Budăi, ministru al Muncii, a vorbit despre ce urmează din punct de vedere al Legii Pensiilor. El a fost la Bruxelles și spune că nu este singura dată când o face, ci singura când se vorbește despre asta. Ministrul susține, în intervenția de la Antena 3,  nevoia unei reforme a pensiilor, una ”corectă, care să rezolve inechitățile, să țină cont de evoluția macro-economică din țara noastră și din UE și care să aibă un sistem predictibil - după ce rezolvăm inechitățile și creștem nivelul pensiilor din România - să avem și un nivel predictibil de indexare”. Marius Budăi afirmă că aceste principii le-a pus pe masa discuțiilor de la Bruxelles. 

Despre existența unei noi formule de calcul a pensiilor, conform căreia să fie luate în calcul toate veniturile câștigate în câmpul muncii, Marius Budăi spune că indicatorul este nedrept să fie acolo pe 50 ani, afirmând și că nu s-a solicitat introducerea unui alt indicator în loc: ”Face parte din legea 127, aprobată din 2019”.

Referindu-se la pensiile speciale, întrebat despre măsura creșterii vârstei de pensionare, pentru cei intrați în sistem după 2018, la 65 de ani, Marius Budăi a răspuns: ”Este parțial adevărat. În una, maximum două zile, am ambiția să prezint liderilor coaliției tot ceea ce am discutat cu Comisia Europeană și să închidem acest jalon”. 

Ministrul a mai spus că mai sunt câteva aspecte tehnice solicitate de Comisia Europeană pe care acum ”le așterne pe hârtie”. ”Eu cred că vom îndeplini jalonul” a declarat Marius Budăi. 

Citește și: Lovitură! Raportul Băncii Mondiale, așteptat de ministrul Budăi, recomandă creșteri de impozite pe linie și eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a ajuns, luni, la Bruxelles, unde au avut loc negocierile cu oficialii Comisiei Europene pe tema reformării sistemului de pensii din România, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. "Va fi o primă discuţie pe sistemul de pensii după ce s-a primit raportul de la Banca Mondială pe amendamentele aprobate de Senat. Sunt discuţii obişnuite şi permanente. Nu se va stabili acum nimic. Nu vii de la o primă întâlnire cu răspunsuri" declara el înainte de discuțiile cu oficialii europeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel