Radu Soviani, reacţie după declaraţiile lui Cîţu cu bugetul paralel: Aşteptam să zică ce va face ca ministru de Finanţe

Radu Soviani a criticat discursul lui Florin Cîţu cu privire la bugetele paralele după care ar fi funcţionat Guvernul PSD şi a declarat că s-ar fi aşteptat mai degrabă ca noul ministru al Finanţelor să explice ce are de gând să aducă nou în Guvern, nicidecum să facă acuzaţii fără fond. 

"Vreau să îl felicit pe dl Cîţu că a făcut o conferinţă de presă în care a explicat ce a găsit la minister. Pentru ceea ce a spus şi pentru modul în care a dat înapoi, nu este de felicitat. Dl Cîţu are obligaţia, ca ministru de Finanţe, dacă vede indiciul săvârşirii unei infracţiuni, să sesizeze Parchetul, nu să analizeze oportunitatea sesizării. Dacă nu sesizează Parchetul deşi vede indicii ale infracţiunilor, riscă dânsul 6 luni de puşcărie. 

Referitor la acuzaţii, evident că din punct de vedere economic acestea reprezintă o mare prostie. Nu este vorba despre o contabilitate dublă, despre ascunderea de cheltuieli. Pur şi simplu, în operarea bugetului şi în ceea ce priveşte deficitul bugetar sunt două metode de raportare. O metodă de raportare pe cash, adică banii care sunt în trezorerie la finalul perioadei şi modalitatea TESA 2010, oficială a UE, care ţine cont în calcularea rezultatului bugetar şi de realizarea angajamentului de cheltuieli. Adică europenii pun angajamentul de cheltuieli la deficit chiar dacă nu ai făcut cheltuiala, dar ţi-ai asumat că o vei face. Eu cred că la asta s-a referit dl Cîţu. Repet, dacă s-a referit la o infracţiune de falsificare, de măsluire a prognozelor, este altceva", a spus Radu Soviani la Antena 3. 

Cîţu, vinovat de deprecierea leului 

"Să ieşi, ca ministru, şi să spui că vom avea deficit bugetar de peste 4 la sută şi apoi să dai înapoi, din punctul meu de vedere reprezintă principalul motiv pentru care leul s-a depreciat şi BNR a pierdut azi câteva zeci de milioane de euro în încercarea de a ţine moneda europeană sub nivelul de 4,7 lei. Eu aşteptam de la Cîţu să spună ce măsuri va lua ca ministru de Finanţe ca să nu derapeze din deficitul bugetar de 3 la sută. Asta au şi pentru la anul, buget cu deficit de maxim 3 la sută. Eu asta aşteptam să spună ieri, nu declaraţii alarmiste. Una e să fii senator, economist, să ai o opinie, alta e să fii ministru. Ce face el e un fel de Vosganian 2008", a mai spus Soviani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel