EXCLUSIV  Prea puțini bani pentru Sănătate, acuză Banca Mondială: Doar 6 milioane de români cotizează. Atenționare pentru pensionari și angajații în construcții

foto pexels
foto pexels

Raportul Băncii Mondiale aflat pe masa Guvernului României identifică problemele economice ale țării și transmite direcții care ar pune economia țării pe drumul cel bun. 

Printre altele, Banca Mondială susține că avem ”un model de finanțare nesustenabil” pentru sănătate: ”O reformă fiscală implementată în 2019 a redus baza de impozitare a Fondului Național de Asigurări de Sănătate (FNAS); ca urmare, doar 6 milioane de persoane – în majoritate salariați – au contribuit la sănătate în 2019 – 2021. Pierderea estimată a contribuțiilor de la pensionari și muncitori în construcții în această perioadă – în total, aproximativ 6,5 milioane de persoane – s-a ridicat la 12, 5 miliarde de lei (2,5 miliarde euro sau 40% din toate contribuțiile la sănătate în 2020). Prin urmare, în fiecare an, bugetul de stat compensează deficitul sănătății prin subvenții ad-hoc. Mai mult, ineficiența cheltuielilor cu sănătatea este evidentă în subfinanțarea serviciilor de asistență medicală primară rentabile, achiziția descentralizată de medicamente și consumabile medicale, lipsa politicilor farmaceutice inovatoare și utilizarea limitată a datelor pentru a urmări cheltuielile. Accesul la servicii este obstrucționat de distribuția neuniformă a medicilor și asistenților medicali între zonele urbane și rurale, precum și între județele care găzduiesc școli de medicină și cele care nu”. 

Citește și: EXCLUSIV  Exploziv! Raportul Băncii Mondiale pentru România. Ce transmite despre măsurile fiscale, în special despre salarii, pensii și eliminarea scutirilor de taxe

Astfel, printre prioritățile pe care Banca Mondială le vede pentru România se numără: ”Creșteți eficiența cheltuielilor pentru sănătate și îmbunătățiți calitatea asistenței medicale și siguranța pacienților. Se recomandă introducerea disciplinei în cheltuielile publice și sprijinirea asistenței medicale preventive și a asistenței medicale primare”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel