Ponta-Fenechiu, o taxă tip rovinietă ce ar urma să scumpească benzina

USL Ponta Fenechiu Dragnea
USL Ponta Fenechiu Dragnea

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni seara, că Guvernul "analizează" posibilitatea introducerii unei taxe ce va crește preţul carburanţilor, urmând ca banii colectați să intre în contul CNADNR, pentru modernizarea infrastructurii. Propunerea îi aparține fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care spune că accizarea benzinei şi a motorinei şi taxarea traficului greu sunt soluţia pentru a strânge cele 26 de miliarde de euro necesare construirii a 4.000 de kilometri de autostradă.

"Este o idee mai veche, de când domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumită taxă pe preţul benzinei şi motorinei, care să alimenteze numai şi numai resursele necesare pentru construirea de infrastructură rutieră, nu ca venituri la bugetul general. Trebuie să o analizăm şi să vedem. Nu o resping în niciun caz de la început", a declarat prim-ministrul, la România Tv.

Fără taxă, facem autostradă între Parlament și Catedrală

"Cu banii de la buget putem face o autostradă de la Palatul Parlamentului la Catedrala Mântuirii Neamului", transmite Relu Fenechiu.

"Fonduri europene până în 2020 ar fi de maximum 2,5 miliarde, nici 10% din investiţie. Chiar dacă am utiliza toate fondurile europene, nu reuşim să construim nici măcar autostrada Sibiu-Piteşti", adaugă fostul ministru, care a ajuns la concluzia că soluţia ar fi adăugarea a 10 eurocenţi la litrul de carburant pentru toţi şoferii şi taxarea vehiculelor grele care circulă pe drumurile naţionale şi pe porţiunile de autostradă deschise traficului.

"Soluţia trebuie să vină din partea celor care utilizează infrastructura, în urma unei contribuţii. E vorba de 10 eurocenţi la litrul de benzină şi de taxarea traficului greu bazat pe distanţă. Aceste două componente pot aduce între 1 miliard şi 3 miliarde de euro pe an până în 2025 şi putem construi prin parteneriat public-privat 4.000 de kilometri de autostradă. Dacă printr-o lege stabilim o astfel de contribuţie, în 10 ani putem avea o reţea de autostrăzi. Dacă nu punem nicio taxă, nu vom avea decât lamentări", a spus Relu Fenechiu, citat de gandul.info.

Studii de 12 ani, pentru o soluție radicală

Relu Fenechiu vorbea la finalul lunii august despre cei 4.000 de kilometri de autostradă ce ar urma să fie construiți în România în viitor, însă atunci, fostul lider de la Transporturi nu spunea nimic despre majorarea prețului carburanților. El transmitea că de 12 ani studiază cum s-ar putea face autostrăzi în România.

Vezi aici: Soluția lui Fenechiu pentru construirea a 4.000 de km de autostradă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel