Pierderea mirosului în Covid-19 este o veste bună! Concluzia experților

Pierderea mirosului în boala Covid-19
Pierderea mirosului în boala Covid-19

Pierderea mirosului nu este doar unul dintre factorii pentru diagnosticul precoce al Covid-19, ci este și un simptom care arată un pronostic bun al bolii, potrivit unei anchete internaționale conduse de oamenii de știință de la Universitatea Complutense și Spitalul Clinic San Carlos din Madrid.

Un studiu la care au participat 5.868 de pacienți internați a arătat că anosmia - pierderea mirosului - poate acționa ca un factor de pronostic bun pentru boală.

„Aceste rezultate au multe implicații, de la evaluarea inițială a pacienților până la capacitatea de a înțelege fiziopatologia. Probabil că invazia epiteliului nazal determină activarea unei imunități adecvate evitând astfel furtunile de citokine”, a explicat Jesús Porta-Etessam, șeful Secției de Neurologie a Spitalului Clínico San Carlos.

În plus față de identificarea anosmiei ca un factor de pronostic bun, cercetătorii au stabilit, de asemenea, că disfuncțiile olfactive și gustative sunt mai frecvente la femei (12,41% față de 8,67%), la cei cu vârsta sub 65 de ani și la pacienții cu patologii legate rinichi, plămâni, boli cardiace, neurologice sau oncologice, scrie 20min.es.

Rezultatele obținute cu privire la unul dintre primele simptome ale coronavirusului pot servi drept criterii la clasificarea pacienților sau la luarea deciziilor terapeutice, potrivit Universității Complutense din Madrid, într-o notă publicată luni. Concluziile acestui studiu ar putea fi folosite pentru a elabora „indici de risc” ai complicațiilor, care, potrivit Porta-Etessam, ar fi foarte utile și interesante atunci când se observă, se tratează sau se evaluează externarea pacienților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel