Ministrul Aurescu susține restrângerea dreptului de circulaţie a cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, în perioada 30-31 august 2022, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.

 

Agenda discuțiilor va include relațiile UE-Africa și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva implicațiilor acesteia asupra relațiilor UE-Rusia.

Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor oferi miniștrilor de externe europeni oportunitatea reafirmării unității UE și a sprijinului pentru acțiunile unitare ale UE, pe multiple dimensiuni, în sprijinul Ucrainei. Subiectul va fi abordat din perspectiva actualelor și viitoarelor provocări care derivă din gestionarea relațiilor UE cu Rusia.

Pe acest punct al agendei, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca UE și statele membre să continue acordarea unui sprijin consistent pentru Ucraina și va pune în evidență contribuția României la aceste eforturi, în plan politic, economic, umanitar.

Măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși pe teritoriul UE

Referitor la acordarea de vize pentru cetățenii ruși care călătoresc în UE, ministrul român de Externe va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

Sprijin puternic pentru Republica Moldova 

Referindu-se la consecințele asupra țărilor din regiune, oficialul român va relua argumentele în favoarea sprijinului puternic al UE pentru Republica Moldova, țară profund afectată de situația din Ucraina. Va arăta că este esențială creșterea rezilienței partenerilor estici, inclusiv prin măsuri cum ar fi cele prin intermediul Facilității Europene pentru Pace. 

Discuția privind relațiile UE-Africa are loc la șase luni după Summitul UE-Uniunea Africană (februarie 2022, Bruxelles), în contextul intensificării provocărilor cu care se confruntă statele de pe continentul african, ca urmare a agresiunii F. Ruse împotriva Ucrainei, cu accent asupra crizei alimentare generate de conduită Rusiei. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru obiectivele cooperării UE cu statele africane și va menționa prioritățile țării noastre privind relațiile UE cu acest continent.

Citește și:

Ucraina crede că interzicerea în Europa a cetățenilor ruși va duce la revolte în Rusia împotriva regimului

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cele şase luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei au arătat că ruşilor nu le pasă de masacrele comise de armata lor, de oraşele distruse sau de şantajul nuclear al Moscovei.

Cu toate acestea, consideră Podoliak, pierderea dreptului de a obţine vize pentru Europa ar putea fi primul pas către o revoltă în interiorul Rusiei.

"De ce sunt necesare restricţii de vize pentru cetăţenii ruşi? O jumătate de an de război a dovedit că lor (ruşilor, n.r.) nu le pasă de masacre, de oraşe distruse, de şantaj nuclear, de Bucea sau de Mariupol. Doar discuţiile despre pierderea vizelor i-ar mai putea aduce la conştientizarea războiului şi a responsabilităţii. Iar acesta este primul pas... către o rebeliune rusă", a taransmis Podoliak pe Twitter, citat de Rador, într-un mesaj postat duminică.

Amintim că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut recent interzicerea accesului ruşilor în ţările occidentale, explicând că acest lucru i-ar ajuta pe cetăţenii Rusiei să înţeleagă că sunt implicaţi în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, iniţiativa respectivă a fost susţinută de autorităţile din Estonia, Cehia şi Letonia. Ministrul de externe al Cehiei a anunţat că va propune ţărilor UE să ia în considerare interzicerea vizelor Schengen pentru ruşi la sfârşitul lunii august.

Centrul pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev atrage atenţia că, în ultima săptămână, propaganda rusă a răspândit mai multe informaţii false prin intermediul unor figuri publice internaţionale. Prin diverse mesaje, Kremlinul subliniază "inutilitatea" sprijinului oferit Ucrainei de către Statele Unite ale Americii.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel