Meleşcanu - cazul Skripal: Replica Rusiei pentru România

Teodor Meleşcanu susţine că ministerul se aşteaptă ca un diplomat român să fie expulzat din Rusia, pe principiul reciprocităţii.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat miercuri că România, ca parte a Uniunii Europene, a dat un semnal de solidaritate cu Marea Britanie şi a expulzat un diplomat rus, în contextul scandalului legat de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, şi nu exclude posibilitatea ca, în replică, Federaţia Rusă să aplice aceeaşi măsură pe 'principiul reciprocităţii'.

'Acest incident care s-a petrecut în Marea Britanie este o premieră. Este pentru prima dată când se folosesc arme chimice pe teritoriul unui stat al Uniunii Europene (...) Vreau să înţelegem foarte bine: gazele toxice neuroparalizante (...) nu se iau de la drogherie, sunt foarte puţine state care dispun de asemenea rezerve (...). Există elemente care indică faptul că cel mai probabil sursa posibilă este Federaţia Rusă', a declarat Meleşcanu într-un interviu preluat de Agerpres. El a reamintit că la nivel european a fost adoptată o recomandare în legătură cu măsuri de repercusiuni asupra acestei acţiuni şi România a fost şi ea de acord să îşi exprime solidaritatea cu Marea Britanie prin hotărârea de expulzare a unui diplomat rus de la Bucureşti.

'Este o măsură relativ blândă, dacă vreţi să spunem, atunci când o punem în balanţă cu hotărârea americanilor de a expulza 60 de diplomaţi sau chiar în balanţă cu Republica Moldova, care a expulzat trei diplomaţi ruşi de la Chişinău. (...) Gestul are simbolismul său şi l-am făcut cu credinţa că este nevoie de a da un semnal foarte clar, că asemenea lucru (folosirea armelor chimice - n.r.) nu se pot face nici în timp de pace, nici în timp de război', a adăugat şeful diplomaţiei române.

[citeste si]

Acesta a mai spus că, în practica diplomatică, orice expulzare conduce în mod automat la aplicarea 'principiului reciprocităţii' şi, de aceea, se aşteaptă ca Federaţia Rusă să expulzeze un diplomat român de la Moscova. Meleşcanu a ţinut să sublinieze că România doreşte să aibă relaţii 'pragmatice' cu Federaţia Rusă, care să fie în beneficiul ambelor părţi, bazate pe respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel