Masca, obligatorie la vot. Arafat îi răspunde lui Zegrean. Ipoteza omului înarmat. "Îl lăsăm să voteze?"

Raed Arafat
Raed Arafat

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, îi răspunde lui Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR, pe tema purtării obligatorie a măştii de protecţie în secţia de votare. 

"Da. Împiedicarea unei persoane de a-și exercita dreptul la vot este o infracțiune. Nu pot să facă acest lucru, dar există soluții pentru toate Constituțiile în așa fel încât dacă vor să introducă acest sistem că trebuie să mergi cu mască la vot și să nu poți intra la vot fără mască, trebuie să fie într-o lege. Drepturile fundamentale pot fi limitate temporar prin lege. În situația de față, dacă vor ca oamenii să intre doar cu mască în sala de vot, trebuie să o facă prin lege.", a declarat Augustin Zegrean în direct la RealitateaPlus.

Raed Arafat, replică. Ipoteză cu un om înarmat

"Discuțiile despre purtarea măștii și despre obligația de a purta masca la intrare în secția de vot continuă, invocând dreptul la vot chiar dacă nu vrea un votant să poarte masca în interiorul secției de vot. Subliniez că la intrare în secția de vot trebuie să fie asigurată o rezervă de măști pentru cei care dintr-un motiv sau altul ajung la secția de vot fără mască.

Vorbim de o situație ipotetică a unei persoane care nu vrea să poarte masca. Persoana respectivă ajunge la secția de vot și insistă să intre să voteze, dar fără mască. Din punct de vedere al sănătății publice, persoana respectivă este o posibilă sursă de infecție pentru alte persoane aflate în secția de vot, respectiv membrii comisiei și alegătorii care se află în secție. Persoana respectivă reprezintă un risc pentru ceilalți și o amenințare asupra sănătății lor, chiar și dacă persoana respectivă nu crede și nu admite acest fapt.

Haideți să luăm o altă situație ipotetică: O persoană se prezintă la secția de vot cu o armă la vedere, ea nefiind condamnată și având la momentul respectiv dreptul să voteze. O lăsăm să intre în secția de vot să voteze sau este oprită la intrare pentru a proteja persoanele aflate în interior?", a scris Raed Arafat pe Facebook. 

Purtarea obligatorie a măştii, legiferată în starea de alertă

În aceeaşi postare, şeful DSU spune că purtarea măştii în instituţiile publice este deja legiferată, iar secţia de vot este o instituţie publică. 

"Purtarea măștii în instituțiile publice este legiferată. Secția de vot este o instituție publică și în același timp este într-un spațiu închis, deci purtarea măștii în secția respectivă este obligatorie în conformitate cu Legea 55 din 2020, articolul 13. 

Numărul cazurilor este în creștere în mai multe țări, în România avem zilnic peste 1000 de cazuri și un număr semnificativ de decese din cauza infecției cu Sars-Cov2.

Responsabilitatea noastră, a tuturor, este de a ne proteja unii pe alții și de a face tot posibilul să trecem împreună prin această situație care va mai dura. Măsurile de protecție nu sunt atât de greu de aplicat și regulile nu diferă de cele din alte țări. În final nu se cere decât respectarea regulilor chiar dacă ele nu sunt convenabile unora.

Așa cum trebuie să respectăm limita de viteză că să nu punem viață altora în pericol, chiar dacă ne place viteză, trebuie să respectăm regulile de sănătate publică în perioada unei pandemii chiar dacă ele nu ne convin nouă. Regulile respective au un singur scop și anume protejarea sănătății publice, a sănătății comunității, a celor din jur, inclusiv a celor dragi nouă. Chiar dacă nu ne interesează sănătatea proprie, chiar dacă nu credem în ce ni se zice și avem alte păreri decât cele ale specialiștilor și experților, nu avem dreptul să punem în pericol sănătatea altora!", a mai scris Raed Arafat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel