Liviu Pleșoianu o face praf pe Clotilde Armand. Jigniri aduse românilor

Liviu Pleşoianu, câştigătorul concursului organizat de Antena 3 pe 1 decembrie, “Deşteaptă-te, române!”, i-a transmis lui Clotilde Armande o scrisoare închisă.

"Absolut de fiecare dată când doamna salvatoare Clotilde va înțelege să încarce atmosfera socială din această țară cu clișee, mă voi vedea nevoit la rândul meu să reiau, la infinit, aceeași scrisoare... închisă pe care i-am adresat-o recent. Voi relua mereu același lucru ori de câte ori doamna Armand se va manifesta public în această manieră care, după mine, face extrem de mult rău - dezbină și creează falii între diverse grupuri de cetățeni. Până la urmă, consider a fi o totală lipsă de decență faptul de a te apuca să împarți lumea în "cei răi" (mereu ceilalți) și "cei buni" (doar tu și ai tăi).

Cum spuneam, reiau aici scrisoarea, deoarece și salvatoarea Clotilde a reluat agresiv clișeele (reiau și poza zâmbitoare, pentru că văd că și doamna Armand ne zâmbește din toate pozele, chiar și atunci când ne ceartă vehement):

SCRISOARE... închisă către doamna Clotilde Armand - N'ESSAYEZ PAS DE ME SAUVER!

Am observat că, într-o scrisoare... deschisă, i-ați cerut președintelui Iohannis să le solicite celor de la PSD și PNL scuze publice pentru... mineriade. Dintr-odată, vorbiți despre „mineriada de acum exact 26 de ani". Ce mi se pare demn de remarcat, însă, este faptul că nu v-ați amintit de respectiva mineriadă anul trecut, când se împlinea un număr simbolic de ani – exact 25! Bine, e drept, în 2015 dumneavoastră, doamna Armand, nu candidați încă la nimic. Probabil de aceea nu vă aduceați atunci aminte de... mineriade.

În aceeași scrisoare... deschisă, vă mai amintiți brusc și de... FSN. Spuneți dumneavoastră că PSD și PNL sunt „continuatoarele FSN". Doamna Armand, dacă tot v-ați apucat, vă propun să vă aduceți aminte până la capăt: FSN a încetat să existe în anul... 1993 (dacă îmi permiteți, aș adăuga aici și cuvintele „pentru numele lui Dumnezeu", însoțite de foarte multe semne de exclamare – „!!!!!!!"). Deci dumneavoastră vorbiți în anul 2016 despre „continuatoarele FSN", în condițiile în care FSN a funcționat propriu-zis între 1990 și 1993!... E, într-adevăr, o tema „reală" de discuție pentru anul 2016...

Ziceți textual: „Știți ca noi toți că societatea românească de astăzi este profund dezbinată: clasa politică derivată din fostul FSN care ține la privilegiile și la imunitatea ei versus restul poporului". Păi nu sunteți taman dumneavoastră, doamna Armand, cea care încearcă să creeze artificial această falie? Ce înseamnă „versus restul poporului"? De unde știți dumneavoastră ce crede și ce vrea „restul poporului"? Și să mai știți ceva, doamna Armand, din punct de vedere strict democratic, FSN a câștigat... 66,31% din voturi în 1990! Iar cei care au votat în număr atât de mare FSN atunci nu au de ce să vă dea dumneavoastră explicații, așa cum nici cei care v-au votat pe dumneavoastră sau pe domnul Nicușor Dan nu trebuie să le dea altora explicații...

[citeste si]

Mai ziceți: „românii mai modești care din teamă sau inocență, prin manipulare sau din resemnare acceptă această clasă politică versus românii care opun rezistență, fie ea activă sau reținută, dar puternică.". „Românii mai modești" vrea să însemne „românii mai modești intelectual", adică „românii mai proști"? Presupun că la asta v-ați referit, că doar nu veți fi avut în vedere modestia drept calitate omenească de prețuit!... Unii români, spuneți, acceptă această clasă politică din... „inocență". Desigur, nici aici nu v-ați referit la inocență în sensul unei calități. În contextul în care nu sunteți în acord cu acești români, este clar că, prin „inocență" înțelegeți tot „prostie". Cu alte cuvinte, cei mai mulți dintre românii care votează vi se par pur și simplu PROȘTI! Foarte drăguț, doamna Clotilde, continuați...

„Vă scriu ca o persoană profund empatică cu România"... În primul rând, încercați, vă rog, să fiți „empatică" evitând să deviați către cacofonie. Mă refer atât la cacofonia lingvistică („empatică cu"), cât și la cacofonia de simțire pe care, se pare, nu o sesizați. Chiar dacă cineva se simte „empatic" cu un grup de persoane, faptul de a-i spune acelui grup direct cât de empatic te simți cu el mi se pare pur și simplu dizgrațios. Ca să nu mai vorbim despre situația în care grupul e de mărimea și eterogenitatea unui întreg popor. Cam cum ai putea să fii... „empatic" cu un întreg popor?

Vorbiți repetitiv despre „Procesul pentru reconcilierea națională". Doamna Clotilde Armand, DA, e mare nevoie de reconciliere națională. Dar nu în ceea ce privește... mineriadele. Vă asigur că nu aceasta este tema centrală a societății românești în anul 2016. Românii, în 2016, nu sunt dezbinați din cauza mineriadelor din... 1990, pentru numele intelectului și al bunului-simț, doamna Armand! Românii din anul 2016 sunt profund dezbinați tocmai din cauza clișeelor de tipul celor pe care le fluturați dumneavoastră și domnul Nicușor Dan de dimineața și până târziu în noapte – „corupția ucide", „o clasă politică nouă", „o Românie curată" și alte sloganuri similare. Cei care creează adevăratele falii, între clase sociale, între generații, între români sunt suținători de-ai dumneavoastră și de-ai lui Nicușor Dan, precum Tudor Chirilă, persoane care desconsideră din ficați întreaga generație a celor mai în vârstă...

... Iar acum, la final, vă explic și de ce scrisoarea aceasta este „închisă", iar nu „deschisă". Scrisoarea pe care v-o adresez, doamna Armand, este „închisă" tocmai pentru că solicit din partea dumneavoastră un efort al... deschiderii. Dacă sunteți dispusă să faceți acest efort, să vă deschideți, adică, spre adevăratele probleme ale acestei țări și ale acestui popor, atunci nu veți avea decât de câștigat. Dacă, în schimb, veți continua să ne vorbiți în clișee și să ne spuneți non-stop cât de răi sunt ceilalți (TOȚI CEILALȚI!) și cât de minunați, de puri și imaculați sunteți dumneavoastră și domnul Nicușor (DOAR DUMNEAVOASTRĂ!), atunci – avec tout mon amour! - N'ESSAYEZ PAS DE ME SAUVER!

Liviu Pleșoianu,
„Decât" un cetățean

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel