Klaus Iohannis, mesaj transmis cu prilejul comemorării a 81 de ani de la Pogromul din Iași (28-30 iunie 1941)

 În cadrul episodului cunoscut ca și Pogromul de la Iași au fost uciși cam o treime din evreii orașului, peste 14.000 doar în două zile, potrivit historia.ro
În cadrul episodului cunoscut ca și Pogromul de la Iași au fost uciși cam o treime din evreii orașului, peste 14.000 doar în două zile, potrivit historia.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 28 iunie 2022, un mesaj cu prilejul comemorării a 81 de ani de la Pogromul din Iași (28-30 iunie 1941). Mesajul a fost prezentat de către Constantin Ionescu, Consilier de Stat - Departamentul Securității Naționale, Directorul Oficiului Informaţii Integrate, în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iași.

"În urmă cu 81 de ani, la Iași, împotriva evreilor din România a început una dintre cele mai violente persecuții, cu asasinate în masă organizate de către regimul antonescian, care a promovat ura și agresivitatea față de populația evreiască și a mutilat destinele a mii de familii. Gropile comune, trenurile morții, curtea Chesturii sunt doar câteva dintre locurile care păstrează amintirea victimelor și unde atât de mulți evrei și-au dat ultima suflare. Ordinele iraționale și criminale ale autorităților române de atunci și complicitatea rușinoasă a multor civili care s-au întors împotriva semenilor lor trebuie amintite constant, pentru a menține vii aceste lecții în conștiința colectivă.

Pogromul de la Iași a fost un capitol sângeros dintr-un șir lung de asasinate antievreiești care au avut loc în România în prima jumătate a secolului trecut.

Comemorarea dramei din urmă cu 81 de ani reprezintă un act de profund respect și reparație morală față de victime, supraviețuitori și urmașii acestora", a transmis Klaus Iohannis.

"Odată cu trecerea timpului, evenimentele, mai ales cele extrem de dureroase, tind să fie uitate. Să nu lăsăm ca acest lucru să se întâmple și în privința acestei perioade de istorie marcate de un genocid! Doar prin asumarea onestă a trecutului și prin educarea tinerelor generații în spiritul adevărului și dreptății putem dezvolta o societate puternică, gata să acționeze și să se opună derapajelor și încercărilor de negare a Holocaustului și de distorsionare a istoriei.

Astăzi avem nevoie mai mult ca oricând de vocile tuturor: supraviețuitori, istorici, cercetători și societate civilă, pentru a menține vie amintirea milioanelor de oameni torturați și uciși în timpul Holocaustului, astfel încât, împreună, să consolidăm democrația, solidaritatea și toleranța în societatea noastră, o lume în care antisemitismul, rasismul, ura sau xenofobia nu trebuie să își aibă locul.

Manifestările violente, antisemite și xenofobe din spațiul public și din mediul online, prin omagierea și promovarea memoriei criminalilor de război, prin acte de discriminare față de comunitatea evreiască și prin distorsionarea Holocaustului, sunt complet inadmisibile.

La un an de la adoptarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 – 2023, s-au înregistrat primele rezultate ale implementării acesteia, ceea ce demonstrează, încă o dată, angajamentul deplin în această direcție. Încurajez autoritățile centrale și locale să depună eforturi substanțiale pentru atingerea tuturor obiectivelor din strategie.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel