Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră- LIVE TEXT

Președintele Klaus Iohannis face declarații importante de la Palatul Cotroceni. 

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va susţine joi, 15 septembrie a.c., ora 17:30, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă”, a anunțat Administrația Prezidențială. 

DCNEWS vă transmite LIVE TEXT afirmațiile președintelui, de la 17.30. 

- Voi participa la Bratislava la o întâlnire informală. Tema principală e viitorul UE, în contextul Brexit. 

- Am avut discuții cu mai mulți lideri europeni. Alalteieri l-am avut în vizită pe președintele Franței, dl Francois Hollande, și am discutat destul de mult pe această tematică. Anterior, am fost la Berlin, am discutat cu doamna cancelar german Angela Merkel. La întâlnire au participat și premierul Belgiei și premierul luxemburghez. Am avut o convorbire telefonică cu dl Donald Tusk. 

- Am discutat numeroase chestiuni legate de viitorul UE și de modul în care funcționează. 

- Este foarte important ca în cadrul întâlnirii să facem o evaluare și să discutăm despre obiectivele UE pe termen mediu și lung. Nu se pot lămuri într-o zi, într-o singură întâlnire, dar este un proces de reflecție care cu siguranță va porni eliberarea unei strategii care credem că poate fi finalizată până în martie 2017. Rezultatul trebuie să fie: o UE orientată spre rezultate pragmatice, o UE flexibilă, o UE mai apropiată de cetățenii săi, de cetățenii europeni. 

- Trebuie să depășim actualul imobilism care se poate constata că există în cadrul proiectului european. Trebuie să recâștigăm un impuls politic, să redăm proiectului european credibilitate internă și externă. UE se consideră și este unul din marii actori globali, dar aflăm de la lideri cu care discutăm că și la întâlnirile care au loc în altă parte lumea își pune întrebări cu privire la relevanța UE în viitor, despre felul în care UE răspunde crizelor și întrebărilor. Este foarte important să evităm fragmentarea UE. Trebuie să ne concentrăm pe demersuri, proiecte, abordări care ne unesc și nu pe cele care accentuează diviziunea. Aceste falii nu sunt bune pentru UE, nu permit o dezvoltare coerentă a UE. 

- Liniile de acțiune trebuie să se axeze pe patru lucruri: concentrarea pe acele dosare care stimulează coeziunea, evitarea dosarelor care duc la o aprofundare a divizării; menținerea realizărilor cheie ale UE; creșterea transparenței și legitimității instituțiilor europene; comunicarea. 

- Poziția noastră este foarte clară: vrem o aprofundare a integrării europene, vrem ca România să fie mai integrată în toate procesele UE și credem că o integrare mai profundă e una din soluțiile pentru multiplele crize europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel