Iratxe García salută căderea guvernului Cîțu: Românii merită un guvern care să răspundă la nevoile lor

Facebook - Iratxe Garcia
Facebook - Iratxe Garcia

Parlamentarul european Iratxe García consideră că votul de azi pentru moțiunea de cenzură pune capăt unei crize politice.

Politiciana spaniolă de stânga salută trecerea moțiunii de cenzură de azi din Parlamentul României. Politiciana Iratxe Garcia Perez a scris într-o postare pe Twitter că „românii merită un guvern care să răspundă la nevoile lor”. Preşedinta Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European consideră că moțiunea a pus capăt unei crize politice. 

Moțiunea a trecut: ce spune analistul Bogdan Chirieac

Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat actuala situație de pe scena politică, după ce Guvernul Cîțu a picat, astăzi, moțiunea de cenzură trecând.

"Nici Iohannis, nici Cîțu nu au crezut că trece moţiunea"

"Ştiţi care e problema cea mai mare în acest moment? Senzaţia mea este că nici preşedintele Iohannis, nici domnul Cîțu nu au crezut că trece moţiunea. Îmi este tot mai clar acest lucru. Dacă fac sumarul declarațiilor celor doi, vom vedea că este o inadecvare totală la contextul politic românesc. Din cauza asta este şi acest haos. Pur şi simplu cred că domniile lor nu au crezut că Guvernul Cîțu va pica. Eu nu-l văd pe preşedinte să vină cu o soluţie viabilă. În actualul context politic şi la ce s-a întâmplat până acum, eu nu văd o soluţie stabilă. Bun, se poate, eu ştiu, pus domnul Ciucă, in extremis, că  este un apropiat al președintelui. USR se duce la guvernare, domnul Cioloș ministru de Externe, domnul Voiculescu înapoi la Sănătate - este foarte clar.

"Votul a fost, în primul rând, împotriva președintelui"

În orice caz, nici președintele nu cred că a  făcut o analiză corectă a situaţiei în care se află fiindcă votul de astăzi, cu toată dragostea, a fost, în primul rând, împotriva preşedintelui Iohannis, pentru că l-a susţinut până în pânzele albe pe domnul Florin Cîțu, a dat PNL-ul prin maşina de tocat. De asta nu cred că domnul preşedinte Iohannis s-a aşteptat să treacă moţiunea. "Cum să voteze oamenii ăştia împotriva mea? Cum să voteze PSD-ul împotriva mea?". Pe de-o parte, Dan Barna spune: "Asistăm la USL 2" - USL 1 a fost foarte bun pentru România, dar îl folosea în termeni peiorativi domnul Dan Barna - după care a spus: "Gata, l-aţi dat jos? Hai că venim la guvernare". Adică, dacă PNL făcea o alianţă cu PSD era rău, dar dacă PNL face o alianţă cu USR e bine. Dar astea sunt chestiuni dâmboviţene. Problema fundamentală, în opinia mea, este că la vârful puterii nu a crezut nimeni că va trece moţiunea", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Guvernul Cîțu a fost demis astăzi. 281 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură. Votul a fost secret cu bile. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu şi-au exprimat votul, fie au fost prezenţi şi au anunţat că nu votează, fie au fost absenţi. Membrii Birourilor permanente urmează să se întrunească pentru verificarea şi numărarea voturilor exprimate. Pentru a trece moţiunea este nevoie de 234 voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel