"Investeşte în tine". Program pentru tineri, aprobat prin OUG

Guvernul României
Guvernul României

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă prin care a fost aprobat Programul "Investeşte în tine".

"Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost adoptat Programul 'Investeşte în tine'. (...) Este un program care îşi propune să contribuie la creşterea forţei de muncă în acele zone ale ţării unde se simte lipsa calificărilor în mai multe domenii", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, beneficiarii programului sunt, în primul rând, tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Muncii.

"Aceştia au, prin program, acces la finanţare, care constă în acordarea unui credit în valoare maximă de 40.000 de lei, garantat în proporţie de 80% de către stat. Dacă beneficiarul este angajat sau se angajează pe perioada derulării programului, poate beneficia în plus (...) de 20.000 de lei", a explicat Barbu.

Alţi beneficiari

El a precizat că de acest program pot beneficia şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani, care sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională. "Diferenţa este că pot beneficia de un credit de 35.000 de lei şi de o suplimentare tot de 20.000 de lei, dacă persoana respectivă este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. Beneficiarul garantează 20% dacă este angajat. Dacă nu este angajat, trebuie însoţit de un codebitor, pentru diferenţa aceasta de 20%", a arătat Nelu Barbu.

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, împrumutul se acordă sub forma unui credit cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proforma, iar creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie care poate fi până la 5 ani. "Finanţatorul este obligat să acorde această perioadă de graţie egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani", a spus Nelu Barbu.

Domeniile care primesc finanţare

Potrivit acestuia, cheltuielile eligibile sunt din domenii diverse: educaţie, cultură, sănătate, sport, amenajarea locuinţelor.

"Plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, condiţiile de eligibilitate a instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare şi a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se vor stabili prin hotărâre de Guvern, ce va fi elaborată de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi Ministerul Finanţelor Publice şi, evident, va fi supusă aprobării Guvernului. E, practic, vorba despre normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, care a fost adoptată astăzi în Guvernul României", a menţionat Nelu Barbu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel