Întrevedere Meleșcanu-Mogherini. Prima întrevedere importantă a Ministrului de Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni, la Bruxelles, o întrevedere cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a UE, Federica Mogherini. 

Cei doi au discutat despre evoluţiile din Republica Moldova şi Vecinătatea estică, stadiul implementării Strategiei Globale a Uniunii Europene şi cooperarea cu NATO, dar şi despre situaţia din Siria, informează MAE. 

Şeful diplomaţiei române a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele teme de pe agenda europeană în primul semestru al acestui an, printre care Vecinătatea Uniunii estică şi sudică, implementarea Strategiei Globale a UE şi Balcanii de Vest. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, principalul subiect de pe agenda CAE a fost Siria, în cadrul dezbaterii miniştrii de Externe europeni evaluând stadiul eforturilor comunităţii internaţionale pentru soluţionarea crizei. 

În acest context, ministrul Teodor Meleşcanu a salutat noul armistiţiu de încetare a ostilităţilor şi a subliniat importanţa respectării acestuia ca un pas necesar pentru reluarea negocierilor intra-siriene. Totodată, şeful diplomaţiei române a arătat că se impune continuarea eforturilor UE în direcţia contactelor cu partenerii regionali, dar şi pe dimensiunea umanitară şi de reconstrucţie post-conflict şi a exprimat disponibilitatea României de a sprijini aceste eforturi. 

Procesul de pace din Orientul Mijlociu 

În cadrul unui dejun de lucru, miniştrii de Externe europeni au avut o discuţie privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în urma Conferinţei de la Paris. Ministrul Teodor Meleşcanu a reliefat importanţa crucială a reluării dialogului şi cooperării între cele două părţi, în vederea obţinerii soluţiei a două state, ca singura opţiune viabilă, se arată în comunicatul MAE. 

În marja reuniunii, ministrul Teodor Meleşcanu a participat alături de omologii bulgar, grec şi croat la o reuniune informală în format cvadrilateral, în cadrul căreia au fost dezbătute evoluţiile din Vecinătatea sudică a UE şi situaţia regională. 

Şeful diplomaţiei române a mai avut scurte întrevederi cu omologii din Germania, Franţa, Estonia, Finlanda, Olanda, Ungaria şi Austria, fiind abordate teme de actualitate ale agendei bilaterale şi internaţionale, a informat Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel