Întâlnire la Guvern, Dancilă - asociații magistrați. Plenul CSM, reuniune de urgență

Guvern
Guvern

La Guvern urmează să se desfășoare o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă și reprezentanți ai asociațiilor magistraților, tema fiind discuții pe legile justiției.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reunește luni, în ședință, la ora 10.00, pentru a decide ce demersuri vor fi întreprinse referitor la modificările aduse în legislația judiciară.

În urma protestelor de vineri, Viorica Dăncilă a invitat luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, alături de reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției.

Asociațiile de magistrați au criticat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției pe motiv că aceasta încalcă principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor, mai ales în ceea ce privește criterul de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la DNA, la DIICOT, „fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Îndemn la boicot

Trei asociații de magistrați, respectiv "Forumul Judecătorilor din România", "Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" și "Inițiativa pentru Justiție", au anunțat că nu participă luni la discuțiile de la sediul Guvernului. Aceste asociații consideră că dialogul trebuia inițiat anterior emiterii ordonanței de urgență, iar acum singura soluție este abrogarea acesteia.

"Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză” se arată într-un comunicat de presă.

"Nu în ultimul rând, adresăm un apel Consiliului Superior al Magistraturii și altor asociații profesionale să nu trimită reprezentanți la aceste întrevederi propuse (la care, în mod surprinzător, nu au fost invitați Președintele ICCJ sau Procurorul General al României), cât timp nu se conturează o agendă concretă cu privire la modul în care Guvernul României se angajează să transpună imediat coordonatele trasate de entitățile internaționale indicate", au conchis semnatarii.

Citește și:

Magistrații reacționează. Independența justiției nu se negociază!

OUG 7/2019. CSM, şedinţă. Precizări



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel