Întâlnire importantă cu Tudorel Toader

Miercuri a avut loc, la Miniterul Justiției, întâlnirea reprezentanților Comisiei Europene cu cei ai instituțiilor implicate în finalizarea demersurilor care vizează ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Au fost prezenți Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice, de disciplină și imunități, Tudorel Toader, ministrul Justiției, Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentanți al Consiliului Superior al Magistraturii, ai DIICOT și DNA.

(w670)

”Din luările de cuvânt s-a constatat că au fost îndeplinite aproximativ în integralitate recomandările referitoare la țara noastră și sunt în fază de finalizare toate demersurile și eforturile ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare. Temele discuției au fost: adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor, motivarea neîncuviințării cererilor de reținere sau arestare preventivă a parlamentarilor și punerea în acord a textelor Codului penal și a Codului de procedură penală cu Deciziile Curții Constituționale. Cu privire la adoptarea Codului, acesta a fost elaborat și este depus în procedură legislativă, iar săptămâna viitoare vor avea loc dezbateri asupra inițiativei legislative ce reglementează Codul de conduită al parlamentarilor. Cu privire la cel de-al doilea subiect au fost făcute precizările lămuritoare în vederea eliminării confuziilor referitoare la neîncuviințarea măsurii reținerii sau arestării parlamentarilor, respectiv al parlamentarilor care au fost și miniștri. De asemenea, au fost explicate împrejurările care fac imposibilă motivarea neîncuviințării acestor măsuri, în condițiile necesității unui vot secret și liber exprimat. A fost unanim apreciat efortul organizării în viitor a unor noi întâlniri în vederea consolidării eforturilor de eficientizare a procesului legislativ în contextul principiului colaborării și transparenței.” a transmis Oana Florea, deputat și vicepreședinte al Comisiei Juridice. 

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel