Operatorul sistemului de conducte, Gassco, a anunțat că exporturile de gaze naturale prin conducte ale Norvegiei au crescut cu 3,3% în 2022, aproape de un nou nivel record, statul scandinav majorând semnificativ livrările, pentru a înlocui gazele ruseşti.
În total, Gassco a livrat anul trecut 116,9 miliarde meri cubi (bcm) prin reţeaua sa de gazoducte de 8.800 kilometri, faţă de 113,2 bcm în 2021 şi 107 bcm în 2020, informeazză Agerpres.
Este al doilea cea mai ridicat volum anual din istoria Norvegiei, fiind depăşit doar de cantitatea de 117,4 bcm livrată în 2017.
"Războiul din Ucraina a dus la majorarea cererii pentru livrările stabile şi fiabile de gaze naturale, iar producţia de gaze a Norvegiei este vitală pentru satisfacerea nevoilor Europei de energie", a afirmat directorul general al Gassco, Frode Leversund.
Norvegia exportă în principal gaze prin conducte către terminalele din Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia, iar la finalul lui 2022 a inaugurat o nouă conductă către Polonia, via Danemarca.
Anul trecut, livrările către Germania au crescut cu 11%, iar cele către Franţa cu 4,7%. În schimb, livrările către Marea Britanie au scăzut cu 11,7%, a informat Gassco.
Norvegia va putea susţine producţia de gaze la nivelul ridicat de anul trecut cel puţin până în 2026, datorită investiţiilor în noi zăcăminte offshore, în valoare de 300 de miliarde de coroane norvegiene (30 miliarde de dolari), transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei, după decizia Rusiei de a reduce livrările către continent, după invadarea Ucrainei. Țara scandinavă a fost reponsabilă pentru 33% din totalul importurilor de gaze, în timp ce Rusia a livrat 22%, Norvegia devenind și cel mai mare furnizor de gaze al Germaniei.
"Extrem de rar s-a înregistrat o cantitate atât de mare de petrol şi gaze produsă pe platforma norvegiană cum a fost cazul anul trecut - şi doar extrem de rar au fost astfel de decizii semnificative de investiţii. Norvegia şi-a consolidat rolul de furnizor predictibil pe termen lung de energie al Europei", se arată într-un comunicat al Directoratului norvegian de petrol (NPD).
Anul trecut, Guvernul de la Oslo a primit 13 planuri de dezvoltare pentru noi zăcăminte, companii ca Equinor ASA şi Aker BP ASA căutând să beneficieze de pe urma majorării reducerilor de taxe care expirau la finalul lunii decembrie. Se estimează că investiţiile vor majora rezervele Norvegiei cu 252 de miliarde de metri cubi echivalent petrol, jumătate din cantitate fiind gaze naturale.
În 2021, producătorii norvegieni au cheltuit 120 de miliarde de coroane norvegiene pentru investiţii şi dezvoltarea noilor zăcăminte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu